У Сурчину служен Молебан подршке заштити светиња у Црној Гори

У недељу, 16. фебруара 2020. г.  по благослову Епископа сремског Василија одслужен је молебан у порти храма Свете Петке. Молебан су служили протојереј Страхиња Голијан, парох сурчински и презвитер Слободан Вујасиновић, парох сремскокарловачки уз присуство верног народа са свештенством архијерејског намесништва земунског и намесника Слободана Радојчића, старешине цркве Свете Петке;  посебну радост причинила су деца и омладина својим учешћем у молитви.

После одслуженог молебна обратио се отац Страхиња Голијан који је између осталог казао: „Моменат у којем се ми налазимо као народ у Црној Гори је моменат буђења не националне свести, него прво, духовне свести: да знамо ко је Свети Василије, Свети Петар Цетињски, Свети Стефан Пиперски, Свети Стефан Немања… да знамо ко је Свети Сава и Свети кнез Лазар! Да знамо ко је Свети Стефан Дечански! То је браћо и сестре, Небеска Србија. Светитељи на небу пред Престолом Божјим, Богу се моле и радују се када виде јутрос слике са Дурмитора, Жабљака, са Пиве и Голије, осталих брда и планина Црне Горе, јер је народ већ јутрос око 10-11 сати кренуо у најближе градове на литије, да се окупе и да сложно кажу Не дамо светиње!И нећемо дати светиње, јер то смо ми, то је наша историја, наш дом. Наш народ је увек био везан за своју веру истиниту, за Православну Цркву Христову. Зато су напади на нас и хоће да нас одвоје од Цркве и светиња, али не може се дух људски одвојити јер он вапи за Богом. И ми одавде, са овог места, поручујемо Не дамо светиње!“

Као и у литијама широм Црне Горе, данас су се у радости срели парохијани Сурчина, Бечмена, Јакова, Добановаца, Прогара, Петровчића, Београда… Како је изгледао сусрет? Као да се до сада нису видели, јер данас их је све Бог спојио под небом, у молитви. Бележимо да су се млади Сурчина прикључили Цркви и по благослову оца Страхиње, проносили су вести о молебну. Видели смо да је љубав и жеља младих да све буде на корист Господа и нашег народа, да помогну и дају свој допринос молитви за браћу у Црној Гори, на првом месту, јер са Богом се све стиже и без Бога се никуд не иде. Нека тако буде и убудуће.

После молебна, верни народ је уживао у песми Хора Покрова Пресвете Богородице, групе Везак, Етно групе из Јакова, гуслара Владимира Перкаша из Пљеваља и Ненада Вукашиновића. Посебну пажњу је изазвала појачка група Стара Србија коју чине: Марко Башица, проф. Јован Катић, свештеници Драган Зорица, парох батајнички, Слободан Вујасиновић, парох сремскокарловачки, и Миодраг Близанац који је према тексту Славка Перошевића, Устала је Црна Гора урадио аранжман и композицију.

Десило се и дешава се да читав свет види најлепше лице српског народа!

Извор: Сајт „Епархија сремска“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *