Златна плаката Вечерњих Новости

ЗЛАТНА ПЛАКЕТА ВЕЧЕРЊИХ НОВОСТИ ЗА НАЈПЛЕМEНИТИЈИ КОЛЕКТИВНИ ПОДВИГ Верујућем народу и клиру Српске Православне Цркве у Црној Гори  

Специјална плакета Сестринству манастира Успење Пресвете Богородице у Ђаковици

Специјалну плакету добио и Милорад Јурковић, столар из Раковца код Беочина, Епархија сремска

Спорни закон о слободи вероисповести подигао је, децембра прошле године, народ и клир Митрополије црногорско-приморске и епархија будимљанско-никшићке, милешевске и захумско-херцеговачкеу Српске православне цркве у Црној Гори на ноге. Реке народа које су се у свим крајевима Црне Горе слиле у своје светосавске светиње, немањићке лавре, храмове,  у километарске литије улицама свих црногорских градова од брда до мора, показао је да су жива ходајућа црква која се уздигла до неба.

Како рече академик Матија Бећковић, она црква за коју се мислило да је нема, устала је у одбрану својих светиња и пред целим светом показала се као најживља црква у Европи.

– Омладина за коју смо мислили да је индоктринирана и изгубљена, појавила се када је најважније. Није се уплашила, устала је да одбрани своју цркву и духовност.  Ваљда су зато, већину, оних ван Црне Горе и изненадили. Када је дирнуто у само очно дно тог народа, он се подигао и не постоји ниједан крај Црне Горе који се није придружио.

Пешачење Куча од своје постојбине до Подгорице, крст у рукама стаменог делије на челу литије у снежној вејавици на Жабљаку , васојевићи окопљени око својих светиња, готово бесконачна литија верника у Беранама… слике су које се памте, које су сведочанство вере и истрајности верујућег народа и клира Српске православне цркве у Црној Гори.

СПЕЦИЈАЛНА ПЛАКЕТА СЕСТРИНСТВУ МАНАСТИРА УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У ЂАКОВИЦИ

Мати Теокиста из Манастира Успења Пресвете Богородице, игуманија Јоаникија и искушеница Васиљка Перић једине су преостале од српског рода у Ђшаковици , у овој богомољи обновљеној на месту где је у мартовском погрому 2004. године спаљена црква. До 1999. године  било  је у овом граду у Метохији 12.500 наших сународника. Данас, светиња чуа трагове српства у Ђаковици, а њих три су чувари вере и огњишта. Живе у зидовима опасаној богомољи, а изван капија и порте не излазе без организоване пратње.

Доделе признања у Скупштини града Београда

У Скупштини града Београда у понедељак 10. фебруара 2020. године свештенству и верном народу Митрополије црногорско-приморске и других епархија Српске Православне Цркве у Црној Гори додељена је Златна плакета Вечерњих новости док је Сестринству манастира Успења Пресвете Богородице у Ђаковици додељена Специјална плакета.

Вечерње новости доделиле су ове године, 57. пут по реду, златне плакете за подвиге јунацима нашег доба, али како је казао г. Милорад Вучелић у име Компаније Новости, на хиљаде је људи који свакодневно чине подвиге и да су јунаци туђих живота а да су ова признања само јавна пројава људске доброте и храбрости и да су јавна порука онима који ни ушта не верују.

Председник жирија, академик Матија Бећковић, је, захваливши се Вечерњим новостима, похвалио њихов непоновљиви племенити рад, нагласивши, у контексту дешавања у Црној Гори, да су племенити подвизи увијек јединствени и непоновљиви. „Што су људи гори, то су племенити подвизи насушнији“, рекао је академик.

На крају доделе признања обратио се Митрополит црногорско-приморски Амфилохије који је у име свештенства примио од Вечерњих новости Златну плакету.

Високопреосвећени Митрополит се захвалио на урученој почасти и награди, рекавши да је оно што се догодило у Црној Гори васкрсење народа, васкрсење душе, да међу народом у Црној Гори постоји најјачи огањ љубави.

Осврнувши  се на недавно усвојени Закон о слободи вероисповести, Митрополит Амфилохије је казао: „Ово је једини пример у Европи, да се догађа промена идентитета једног народа“, рекао је, сликовито приказавши да је братоубилаштво врхунило рушењем ловћенске капеле. Митрополит је рекао да народ у литијама исказује органску везаност са Србијом, а највише са Косовом и Метохијом, те се највише чују песме о Косову,

„Наш народ није изгубио душу и није се одрекао свога вечног завјета и опредељења за вечност“, рекао је у свом обраћању Митрополит Амфилохије и додао да ће се ово све дешавати до победе вечности, до Христове победе.

Јунаци туђих живота

Златну плакету за најплеменитији појединачни подвиг добио је дведесетшестогодишњи Никола Субашић из Београда, а за најплеменитији дечији подвиг – четрнаестогодишња Анастасија Вујић из Београда.

Златна плакета за најплеменитији појединачни подвиг која се додељује постхумно додељена је Дарку Вујошевићу.

Специјалне плакете добили су и Европски фронт солидарности са Косова, Милорад Јурковић столар из Раковца, Милоје Шћепановић полицајац из Никшића, професор Славољуб Стојадиновић, Слободан Васић новинар из Пожаревца, Завичајно удружење „Стари Рас“, Зоран Коцић пензионер из Новог Сада, Урош Ждеро десетар Војске Србије и ученици трећег три Медицинске школе у Прокупљу.

Специјалну плакету  добио је

МИЛОРАД ЈУРКОВИЋ, СТОЛАР ИЗ РАКОВЦА КОД БЕОЧИНА

ДОБРОЧИНИТЕЉ, човек великог срца, чувар правих људских вредности… Овако, они који га добро познају, називају Милорада Јурковића (50) из Раковца код Беочина, познатијег као Миле Столар. Деценијама, он несебично помаже другима, знанима чије је патње видео, и незнанима о чијим је невољама само чуо од других. Он је хармоникаш који је спретним прстима и вештим рукама израдио готово 2.000 дрвених столица за храњење беба и све их поклонио малишанима широм Србије и региона.

Акцију даривања столица, Миле је први пут „обзнанио“ 2015. године, иако ик, за бебе, бесплатно израђује деценијама. Али, тада је покренуо лавину доброте и подстакао друге на племенитост. Поклања и кревете и дрвене играчке, неким породицама је опремао и куће уз помоћ дародаваца. Када неко хоће да купи столице, он такве купце упути да новац уплате за лечење деце, па им их без накнаде достави. Шкрт је једино на речима када треба да говори о себи.

Додели признања присуствовали су Епископ ремезијански Стефан (Шарић, старешина Саборне београдске цркве протојереј-ставрофор Петар Лукић, свештенство и монаштво Архиепископије београдско-карловачке и Митрополије црногорско-приморске, представници државних и градских институција, представници Војске Републике Србије и многобројни сарадници и пријатељи дневних новина.

Извор: Сајт „Епархија сремска“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *