ПРОМОЦИЈА КЊИГА О ЖРТВАМА ПОСЛЕРАТНЕ РЕПРЕСИЈЕ У МАЛОЈ ЦРКВИ И СРЕМСКОЈ МИТРОВИЦИ

Протекле недеље 2. фебруара 2020. године у храму Светог  Првомученика и Архиђакона Стефана у Сремској Митровици одржана је трибина на којој су представљене књига “Озна репресија комунистичког режима 1944-1946”, аутора др Срђана Цветковића и Немање Девића и књига “У предворју пакла” проте Саве Банковића. Организатор трибине је Друштво српских домаћина из Сремске Митровице.

Представљајући књигу о репресији комунистичког режима у перииоду од 1944-1946. године др Срђан Цветковић изнео је податке и представио документа до којих је дошао радећи као секретар државне  Комисије за тајне гробнице убијених после 12. септембра 1944. године, износећи тезу да су у послератном периоду на територији Србије систематски и плански страдали многобројни невини појединци међу којима је било и обичног грађанства, сељака, професора, свештеника и монаха, при чему се многима и данас не знају гробна места. Овом приликом прочитана су потресна сведочанства из књиге проте Саве Банковића који је после Другог светског рата вољом режима готово две деценије провео у затвору где је написао аутентичне мемоаре о затвореничким страхотама које је тамо доживео.

На трибини је говорио и историчар Немања Девић а протонамесник Андрија Авакумовић као домаћин обратио се присутнима позивајући да боље сагледамо сопствену прошлост како би смо дошли до истине и извукли одређене поуке, схвативши шта нам се дешава и како треба да се понашамо у будућности. Он је навео јеванђељске речи Господа Исуса Христа  “Ја сам пут истина и живот” и “Истина ће Вас ослободити”.

Текст и фотографије: г. Дејан Мостарлић

Извор: Радио „Српски Сион“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *