11 година патријарашке службе Свјатјејшег г. Кирила

У Подворју Московске Патријаршије у Београду поводом једанаестогодишњице патријарашке службе Његове Светости Патријарха московског и све Русије г. Кирила, у недељу 2. фебруара 2020. године торжественом архијерејском Литургијом началствовао је Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј.

Саслуживали су протојереј Виталија Тарасјев, старешина Подворја Руске Православне Цркве у Београду; протојереји ставрофори Трајан Којић, старешина Маркове цркве у Београду и Милан Топић, старешина храма Свете Тројице на Врачару; протојереј Небојша Тополић, старешина Богородичине цркве у Земуну; јеромонах Петар (Богдановић); јереји Арсеније Арсенијевић, старешина београдске Вазнесењске цркве и Иван Делић из Епархије банатске, ђакони Александар Секулић и Зоран Ранковић.

Током свете Литургије Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј рукоположио је ђакона др Зорана Ранковића, декана Православног богословског факултета Универзитета у Београду, у презвитерски чин. Исповедно писмо је прочитао прота Милан Топић.

Хор при Светотројичном храму на Ташмајдану певао је са умиленијем. Апостол је читао главни олтарник Зоран Дабић, иконограф.

Литургији су присуствовали: директорка Руског дома у Београду гђа Надежда Викторовна Кушњекова, г. Андреј Николајевич Храпунов, директор Трговинског представништва Руске Федерације у Србији; министар за иновације и технолошки развој у Влади Републике Србије г. Ненад Поповић, директор Управе за сарадњу са Црквама и верским заједницама др Милета Радојевић, академик Димитрије Стефановић, многобројни сарадници и пријатељи Руске Цркве у Србији.

Патријарх Иринеј је искрено и свесрдно честитао предстојатељу сестринске Руске Цркве једанаестогодишњицу устоличења, молећи се за његово долгоденствије и изобилну помоћ Божју у ношењу тешког бремена управљања највећом помесном Православном Црквом на свету, притом истичући да су српски и руски народ били увек заједно, да јесу заједно и да Господ дâ да останемо за свагда заједно као један народ.

Поздравни говор протојереја Виталија Тарасјева

У поздравном слову протојереј Виталије Тарасјев заблагодарио је Његовој Светости Патријарху српском г. Иринеју на служењу када је принео бескрвну жртву о всјех и за всја, за здравље и спасење Његове Светости Патријарха московског и све Русије г. Кирила, чију једанаесту годишњицу устоличења на трон руских патријараха прослављамо данас.

На торжественој Литургији, која је продубила и оснажила везе двају једнокрвних и једноверних народа, руског и српског, прота Виталије је, између осталог, казао:

-Православна Црква и уопште православни свет пролазе кроз разне немире у ово наше време. Ваша Светости, Богу смо захвални што у Вашој личности можемо видети испуњење речи Светога апостола Павла који је говорећи о Јеванђељу, Благој вести, казао да се у свакоме ко чита и слуша свето Јеванђеље поново рађа Христос и појављује се духовна снага. Без обзира на све неповољне околности у којима се сви ми заједно налазимо, Богу хвала, у Вашој личности  налазимо и дух и снагу да истрајемо и останемо на правом путу Христовом и, без обзира шта се са нама дешава, да никада не одступимо од јеванђелских начела и духовних препорука које нам је оставио Господ и Спаситељ наш, Исус Христос.

У име пунине Руске Православне Цркве, протојереј-ставрофор Виталије Тарасјев уручио је, у препуном Светотројичном храму, Патријарху српском Иринеју икону Светог великомученика и победоносца Георгија.

Патријарх српски Иринеј је захвалио проти Виталију на изузетном дару и пожелео крепко здравље Његовој Светости Патријарху московском и све Русије г. Кирилу, који је у кратком периоду учинио много на духовној и материјалној обнови руског народа и Цркве, а у име пунине Српске Православне Цркве изразио жељу да долгоденствује на свештеном московском трону, на Христовом путу апостолског служења.

Патријарх српски о служби Свјатјејшег Кирила

Поводом једанаестогодишњице интронизације Патријарха московског и све Русије г. Кирила, Патријарх српски г. Иринеј је казао:

-Нека је Богом благословен дан и света недеља када смо се сабрали у овоме храму да се заједнички Богу помолимо! Богу се можемо молити свугде и на сваком месту, и то Господ очекује од нас. Најблагословеније место наше заједничке молитве јесте храм Божји и велика је част и радост бити у дому Божјем. Непосредан разлог што смо се сабрали данас овде јесте једанаест година како је Његова Светост Патријарх московски и све Русије г. Кирил изабран да управља бродом свете Руске Цркве и, хвала Господу, што је таква личност дошла на то место у времену када су потребне велике и свете личности на врху Цркве.

Свјатјејши Кирил је личност осведочена светим хришћанским животом још од времена када је био свтовњак, потом монах, а поготово када је изабран за епископа и потом за патријарха. Промисао Божји је благоизволео да је Господ светом руском народу у овом времену дао две врло значајне и велике личности не само за Русију,  него за читав православни свет и шире: то су Патријарх руски г. Кирил и председник Русије г. Владимир Путин. То је дар Божји, не само њима, него и нама…

Много смо благодарни руском патријарху и руском председнику за све што за наш народ и Цркву чине, а посебно данас када српски народ у овом времену остварује свој древни завет – да Светоме Сави, свом духовном оцу,  просветитељу, учитељу и архипастиру посвети велики храм. У томе су нам много помогли Руска Црква и руски народ, патријарх руски Кирил и председник Путин, на чему и овом приликом благодаримо. Ако Бог дâ, ове године ћемо у октобру месецу успети да завршимо планиране радове на храму и осветимо га на радост Божју и радост Светога Саве, на радост нас Срба, али верујем и на радост васколиког православног света, јер све што има један православни народ и његова Црква, то припада свима.

О кризи кроз коју пролази свет

-Ми се заиста налазимо у великој кризи кроз коју пролази свет који се удаљио од Бога, али хвала Богу, има људи који се држе Истине Божје и то потврђују својим животом и изгарају за Истину. Данас страда српски, руски, украјински народ. Они који нам причињавају страдање, мисле да разбију Цркву Христову, да нас православне раздвоје и да, по могућству, учине да ратујемо једни против других – то је њихова жеља, њихов циљ и сав њихов напор који чине у раслојавању народа. Богу хвала, Господ је ту, Господ је у нашим душама, и то се најбоље показало ових дана у Црној Гори, донедавно успаваној и у којој су многи окренули леђа Господу. Али, пробудила се цела Црна Гора, на велику радост нашу. У овоме што се дешава има и допуштења Божјег – да се види да је вера присутна у народу који се дигао да брани своје светиње од безбожника и безаконика. Пробудила се искра Божја, и тако ће бити и убудуће. Није Господ рекао случајно: Моја је победа. Крајња победа, браћо и сестре, јесте Божја, Христова победа. Победиће Истина и Правда, рекао је Патријарх српски Иринеј у руској цркви на Ташмајдану.

* * *

Патријарх московски и све Русије г. Кирил два пута је боравио у Србији. У октобру 2013. године, у оквиру прослављања 1700 година Миланског едикта, Његова Светост Кирил је служио молебан у храму Свете Тројице и узео учешће у светој Литургији на Свеправославном сабрању у Нишу.

У новембру 2014. године. патријарх Кирил је боравио у мирној посети нашој Цркви и нашој земљи. Том приликом је служио бденије у храму Свете Тројице уочи Ђурђица, када је благочестив народ помазао освећеним уљем и даривао иконицу Преподобног Сергеја Радоњешког. Дани Благословеног који долази у име Господње, како је наша Црква извештавала о посети патријарха руског Кирила, били су тродневна празнична радост: служена је света Литургија у Спомен-храму Светог Саве, освештани су Руски некропољ и споменик цару Николају Романову, узнете су заједничке молитве над гробовима српских патријараха Димитрија и Павла. Део моштију Светог Александра Невског дар је Његове Светости Патријарха московског и све Русије Кирила српском народу – да пред њим, молитвом, задобију спас, исцелење душе и тела.

У служењу Господу и Руској Православној Цркви Његова Светост Патријарх московски и све Русије Кирил није заборавио ни традиционално добре односе са светосавским српским народом. На свакој Литургији се произносе молитве у свим руским храмовима за здравље и спасење свих оних који живе на Косову и Метохији. Сретењски манастир, који канонски директно припада Свјатјејшем патријарху Кирилу, посебну пажњу је последњих година усмерио на нормализацију рада велике светиње Српске Цркве – Призренске богословије, која школује кандидате за будући пастирски рад у Српској Православној Цркви у свим њеним канонским областима. Велика је заслуга патријарха Кирила што заједно са руским народом и државом, на чијем је челу председник Руске Федерације г. Владимир Владимирович Путин, помаже украшавање Спомен-храма Светог Саве.

У време Свјатјејшег патријарха Кирила подигнуто је на стотине храмова.

Свјатјејши Патријарх Кирил је обавио неколико стотина канонских путовања, поклонио се светим местима и светињама Руске Православне Цркве широм Русије, од Далеког истока, преко Антарктика и северних крајева, до јужних појасева Русије, које такође није заобишао у свом архипастирском раду. Неуморни рад предстојатеља Руске Православне Цркве Кирила подстрек је свим клирицима, свим верницима и монаштву, да свако узме свој крст и крене путем Истине.

 

Извор: Сајт СПЦ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *