Хитон Господњи у Добановцима

Света тајна Јелеосвећења у суботу 1. фебруара 2020. г. у 18 часова

Хитон Господњи се налази у добановачком хрмау Светог Николаја од 28. јануара и биће до 4. фебруара 2020. године. Сваког дана се служи света Литургија са почетком у 9 часова, а Акатист пред Хитоном Господњим у 18 часова.

У суботу 1. фебруара 2020. г.  са почетком у 18 часова

Света тајна Јелеосвећења.

***

Хитон нашег Господа Исуса Христа део Христове одеће је према традицији направила Пресвета Богородица Њеним најчистијим рукама.  Ова одећа је била на Христу Спаситељу током Његове спаситељске патње. Према истраживачима ове светиње, Хитон је „засићен Христовом крвљу“ …

Хитон је донет у години 2019.-ој у пратњи монаштва Спасо-Јаковљевског Дмитријевог манастира Јарославске епархије, монаха Валентина и Арсенија.

Хитон (тканина) је направљена у једноделној тканини без једног шава од танке камиласте косе. Светиња је нестајала без трага и неколико пута је била проналажена. Почетком деветог века, Хитон је дониран Карлу Великом приликом његовог крунисања. Након тога, светиња је постављена у опатију француског града Аржантеј, где се и чувала. Недавно је честица Хитона Господа дата у Јарославску епархију.

Постоје записи о томе како су се чудеса дешавала у различитим годинама и помоћ Бога је дошла до многих људи који су успели да додирну светињу или да се само моле око ње. „Из Јеванђеља знамо да је жена која је патила 12 година од страшне болести, дотакнувши Христову одећу, је била излечена.“

Извор:Сајт „Епархија сремска“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *