Навечерје Савиндана у Пећинцима

У навечерју празника Светог оца нашег Саве – првог Архиепископа српског 2020.-ог лета Господњег у 17 часова Културни центар у Пећинцима био је место одржавања празничне свечаности под називом „Појте му Срби песму и утројте“ – уприличене Светом Сави Српском.

Међу присутнима били су свештеници Архијерејског намесништва пећиначког протојереј Томислав Којић, парох суботиштански и брестачки, протојереј Александар Урумовић, парох ашањски, јереј Недељко Ковач, парох дечки и карловчићки, јереј Ђорђе Чулић, парох прховачки и сремскомихаљевачки, јереј Милан Главашевић, парох попиначки и сибачки, јереј Слободан Мицић, парох обрешки, јереј Саша Милијашевић, парох доњотоварнички, јереј Милан Томашевић, парох огарски, ђакон голубиначки Јован Стегњајић, представници општине Пећинци на челу са председником мр Жељком Трбовићем, представници институција културног и јавног живота пећиначке општине, родитељи и деца.

Химном Светом Сави у извођењу Бојане Радивојевић и Недељка Анђелића започела је свечаност, а присутне госте и домаћине поздравио је директор Културног центра г. Јован Деврња, који је још једном подсетио на велики јубилеј 800 година аутокефалности Српске православне Цркве, њеног родоначелника Светог Саву, као и на значај очувања традиције за српски народ.

Испред Архијерејског намесништва пећиначког, беседу је одржао јереј Саша Милијашевић, парох доњотоварнички, који је рекао, између осталог, да се српски принц Растко Немањић као монах Сава изборио за аутокефалност наше Цркве и постао њен први поглавар и законодавац, али да у први план треба ставити оно чему је Свети Сава највише тежио, чак и према својој рођеној браћи, а то је – помирење и саборност, као и да Раство Немањић мора бити херој младих, а Свети Сава узор одраслих. Беседник је пренео поздраве Његовог Преосвештенства Епископа сремског Г. Г. Василија и Аријерејског намесника пећиначког – јереја Бојана Мијановића, пароха пећиначког.

Председник општине Пећинци, мр Жељко Трбовић, у своме обраћању је поручио, између осталог, да је ова свечаност прилика да се ода почаст великом српском просветитељу и оснивачу школства у Србији, као и да се деци укаже на значај његовог труда и рада, пример Светог Саве – који данас пећиначка општина следи кроз улагање у обнову и ширење школства.

У наставку свечаности, пригодни празнични програм извели су ученици школа са пећиначке општине и гости – учесници из Руме и Старе Пазове, кроз песму, рецитације, представу и народно коло.

Пред крај свечаности, директор Културног центра уручио је захвалнице учесницима, као и Архијерејском намесништву пећиначком.

Приредио: јереј Слободан Мицић, прив. парох обрешки

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *