Карловачке школе заједно прославиле Светог Саву

Заједничком Светосавском академијом у Карловачкој гимназији данас су у Сремским Карловцима овдашње три школе обележиле Светог Саву, како то чине од 2001. године. Пре тога је у Саборној цркви одржана света архијерејска литургија на којој су освештани славски колачи и жито, али и прочитана Светосавска посланица епископа сремског Василија, у којој је владика подсетио на размере дела Светог Саве – првог српског архиепископа, оснивача помесне српске цркве, великог српског и просветитеља свих православних народа.

„Својим просветитељским делом, али и мисионарским путовањима, спајао је Европу и Азију, обједињавао и надахњивао и мирио балканске хришћанске земље, источне и западне хемисфере. Он није најзначајнија личност само за српски народ у 12. и 13. веку. Он је светионик словенског југа и једна од најважнијих историјских фигура тадашње хришћанске Европе”, истакао је владика Василије у својој посланици.

У својству домаћина прославе директор Карловачке гимназије Радован Ковачевић честитао је свима школску славу и подсетио на историјат њеног обележавања у најстаријој српској гимназији, истакавши да се по налогу патријарха Јосифа Рајачића чини од 1860. Из тог времена потиче и пракса да неко од гимназијских професора беседи о Светом Сави, а та част овог пута припала је професору историје Александру Стојкечићу, који је, између осталог, напоменуо да на данашњи дан када обележавамо упокојење великог свеца, истовремено се сећамо и спасавања његових моштију.

Покушај да се значај његових дела и учења обрише уништењем његових моштију, резултирао је потпуно супротним ефектом – из ватре и пепела на Врачару је васкрсао дух великог светитеља, светлији него икада, који нас је водио кроз мрачне периоде сопствене историје – нагласио је Стојкечић. – Он и данас води оне који су спремни да за њим пођу.

По традицији из друге половине 19. века, на Савиндан су јуче додељене награде ученицима те школе. За есеје о Светом Сави владика Василије наградио је Јелену Кондић, Марију Цвитановић и Дијану Чуде, док је директор издавачке куће „Дата Статус” Предраг Ђурковић даривао по једног ученика из сваког разреда – Тару Шаулић, Ему Исаков, Марину Тодић и Сандру Мариновић.

Програм изведен на академији припремили су ђаци и професори ОШ „23. октобар” , Карловчке гимназије и Богословије, а основци су прексиноћ у Саборној, а јуче после литургија и у манастиру Ваведења Пресвете Богородице и Доњој цркви такође рецитовали у част Светог Саве, за шта су добили светосавске пакетиће у чијој припреми је поред свештенства учествовало и Коло српских сестара.

Текст: Зорица Милосављевић 

Фото: Ђорђе Радивојевић

Извор: http://sremskikarlovci.info/karlovacke-skole-zajedno-proslavile-savindan/?fbclid=IwAR2IYkNpVpeuz3b21LMb5DeZ8hyVT1UI2i4zl8mwy1Hfr3mpg77WXMg0TRI

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *