Прослава Светог Саве у Иригу

У понедељак, 27. јануара 2020. године, на празник Светог Саве, првог српског архиепископа, просветитеља, славе свих просветних установа широм наше земље и у дијаспори, овај велики Божији угодник и понос српског народа прослављен је како доликује и у иришким школама и храмовима.

У овом сремском месту налазе се две просветне установе, ОШ “Доситеј Обрадовић” и ССШ “Борислав Михајловић – Михиз”, које су традиционално, и с великим задовољством, прославиле своју славу.

Прослава Светог Саве, првенствено за млађе ученике ОШ “Доситеј Обрадовић”, започела је у 9.30 часова, Светом Литургијом у Николајевском храму, којом је началствовао протојереј Дарко Јелић, парох иришки.

Тим поводом, преко 100 основаца, од првог до шестог разреда, запутило се у овај Божији храм, да заједно са својим вероучитељем саборно, литургијски прославе своју славу и припремљеним рецитацијама додатно увеличају празник.

Да све прође како данашњи празник и заслужује побринуо се отац Дарко, који је у продужетку Литургије осветио и преломио славски колач заједно с кумовима славе и најмлађим школарцима, који су испунили храм до последњег места.

Одмах по чину освећења славског колача и кољива, иришка деца су осветлала образ својим родитељима, школи и учитељима, рецитујући песмице у славу и част Господњег светитеља. Том приликом, сва деца су за њихов труд и љубав традиционално награђена светосавским пакетићима.

Након литургијског славља, прослава Светог Саве настављена је у ССШ “Борислав Михајловић – Михиз”, с почетком у 12.00 часова, светосавском химном, приредбом и читањем награђених литерарних радова ученика ове школе, а затим, од 13.00 часова, уследио је сличан програм и у ОШ “Доситеј Обрадовић”.

Програм у обе иришке школе отвориле су директорице, др Сања Николић (ОШ “Доситеј Обрадовић”) и Исидора Бирињи (ССШ “Борислав Михајловић – Михиз”), пригодним говором.

Осим свештенства, просветних радника, родитеља и деце, прослави школске славе присуствовали су и представници Покрајинске владе, односно локалне самоуправе Општине Ириг.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *