Патријарх српски г. Иринеј на празник Св. Јована Крститеља богослужио у храму рођења Св. Јована на Централном гробљу у Београду

На празник Св. Јована Крститеља, у понедељак 20. јануара 2020. године, Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј предводио је Литургијско сабрање у Храму рођења Светог Јована на Централном гробљу у Београду.

Његовој Светости Патријарху Иринеју саслуживали су старешина храма протојереј – ставрофор Драган Павловић, протојереј – ставрофор проф. др Радомир Поповић, протојереј – ставрофор Мирослав Попадић, ђакони Драган Танасијевић, Немања Ристић и Саша Глишић.

Светој архијерејској Литургији су присуствовала и деца са веронауке из ОШ „Бранислав Нушић“ са својим вероучитељем Владимиром Радовићем.

После светог Причешћа Свјатјејши је произнео беседу у којој је говорио о величини личности св. Јована Крститеља и о смислу празновања св. Јована после великог Господњег празника Богојављања. Тим поводом Свјатјејши је указао да се св. Јован данас прославља јер је он имао велику улогу у догађају Богојављања. Тиме Св. Јован стоји између два Завета и представља њихову спону, што само показује његову велику улогу и значај. Св. Јован Крститељ је личност која је живела веома чудним животом, рекао је Свјатјејши и додао: „сав је више личио на ангела него на људе.“ Он се хранио храном која му је пустиња давала, али заправо он се хранио храном коју му је Господ давао. И онда када се испунило време да се Господ јави и да испуни сва обећања старозаветнијх Пророка, тада је св. Јован имао највећу улогу. Он није само пророковао него је, како је рекао Свјатјејши, са својом руком указао на самога Господа. Он није говорио о Христу који ће већ доћи већ о Христу који је дошао. Са тим у вези је сав његов живот, те је и његова судбина била као и судбина Онога кога је проповедао. И управо је у томе највеће сведочанство које човек можеда учини, јер св. Јован је својим животом потврдио и засведочио Истину коју је проповедао, закључио је Патријарх Иринеј.


Извор: Радио „Слово љубве“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *