Богојављенско пливање за Часни крст на Борковачком језеру у Руми

Кад је Свети Јован погружавао Исуса Христа у воде реке Јордана, чуо се с небеса глас Бога Оца:

„Ово је Син мој љубљени, који је по Мојој вољи“.

У Јордану је стајало друго Лице Свете Тројице, Син Божји, као Богочовек, а над Сином Божјим лебдео је Дух Свети у облику светлоснога голуба. То је било Богојављење. Ту се јавно открио Бог као Отац, Син и Дух Свети, као Света Тројица. Бог се јавио и васељену просветио.

Тај дан, данашњи дан – Богојављење, 19. јануар по новом, односно 6. јануара по старом календару, празнује се и у Руми.

Он је отпочео Светом литургијом у свим храмовима овог сремског града, где је свештенство освештало воду коју су верници понели кући да пију ради здравља и просвећења душе и тела.

Препуни храмови благочестивог народа данас су одисали љубављу и топлином јер БОГ СЕ ЈАВИ!

На божанственој Литургији били су присутни и пријављени пливачи за Часни Крст, а касније су се сви упутили ка језеру Борковац.

Тачно у подне, велики број верника окупио се како  би здушно бодрили пливаче у хладном Борковачком језеру, док је 52 учесникa запливало узносећи молитве Господу.

Најмлађи међу њима, дечак Лав Кнежевић из Руме, који има девет година, својом храброшћу показао је да се вера у Христа носи у срцу од најранијег доба, док је најбрже до Богојављенског Крста допливао Огњен Бабић, из Руме.

Најбржа жена на данашњој манифестацији била је Милица Пауковић.

Тим поводом, богојављенску беседу на језеру изговорио је архијерејски намесник и парох румски, протојереј Сретен М. Лазаревић, подсетивши на смисао, значај и величину данашњег празника.

По традицији, посетиоцима је било доступно и бесплатно окрепљење, а самим  такмичарима су уручене и пригодне награде.

Организатори пливања за Часни крст и ове године били су Српска православна црквена Општина Рума и Спортски савез Општине Рума, уз покровитељство Општине Рума.

Програм је завршен, исто као што је и започео, традиционалним богојављенским поздравом: “Бог се јави – ваистину се јави!”.

Текст: Мирјана Босић

Фотографије: г. Милан Романовић, ученик Богословије Св. Арсенија Сремца у Сремским Карловцима

Извор: Радио „Српски Сион“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *