Божић у Сремским Карловцима

Најрадосни празник рођења Господа нашег Исуса Христа био је извор многих радости благочестивих хришћана у Сремским Карловцима, које су крунисане свечаним богослужењима наше Свете Цркве.

На Бадње јутро врло рано, више од стотину момака – чланови Православне омладинске заједнице и други, окупили су у центру Сремских Карловцима како би уз молитву и благослов својих свештеника тракторима и коњским колима отишли у шуму да пронађу најлепше бадње дрво за карловачке храмове и за своје домове. Када су то учинили, вратили су се у град пред почетак Свете Литургије и унели бадњак у Саборни сремскокарловачки храм.

У навечерје Христовог рождества служено је Велико повечерје са литијом и петохлебницом које је предводио Његово Преосвештенство, Господин Василије, Епископ сремски, уз саслужење карловачког свештенства, а у присуству великог броја верних. Након вечерњег богослужења Епископ Василије је надахнуто говорио сабраном народу о величини овога празника. Преосвештени Владика је најавио народу и да нас ове године очекује велика прослава стогодишњег јубилеја васпостављања јединства наше помесне Цркве, која ће се на највишем црквеном нивоу одржати у Сремским Карловцима 12. септембра 2020, те да нам се за њу ваља достојно припремити.

Након беседе, Владика сремски осветио је бадњак да би потом на тргу, покрај чувене чесме „Четири лава“, традиционално извршено његово налагање на огањ. Уследила су обраћања Епископа Василија и Председника општине, господина Ненада Миленковића, који су вернима честитали бадње вече и пожелели им мноштво Божијих благослова у новом, 2020. лету Господњем. Дечица, диригентице хорова Саборне цркве и господин Миша Близанац потрудили су се да божићним песмама и рецитацијама допринесу лепоти вечери. Трг је био прекривен сабраним хришћанима. Чланови Православне омладинске заједнице делили су присутнима кувано вино и чај, а чланице Кола српских сестара делиле су бадњачиће и прикупљале помоћ за своје хуманитарне акције.

Након кратког предаха, у поноћ је служено празнично јутрење. Служио је Владика Василије у саслужење карловачких свештеника и ђакона, а својим дивним појањем службу су украсили чланови октета мешовитог хора „Свети Арсеније“ који поје при Саборној цркви. Настојатељ овог велелепног храма, протосинђел др Клеопа (Стефановић), прочитао је вернима посланицу Његове Светости и господе архијерејâ СПЦ.

На божићно јутро у 9:30, Господин Василије, Епископ сремски, служио је Свету архијерејску литургију у Саборној цркви, уз саслужење крстоносних протопрезвитерâ Марка Шпановића и Бранислава Поповића, протопрезвитера Јована Милановића, протосинђела Клеопе (Стефановића) и презвитера Станка Лакетића, ђаконâ Горана Власца и Ђорђа Милидрага. Појао је мешовити хор „Свети Арсеније“. Након што су се сви верни причестили Светим тајнама Христовим, завршена је Света Литургија, те је испред цркве Епископ са дечицом преломио велику божићну чесницу, дар карловачке породице Малешевић, у којој су била сакривена три сребрна новчића из времена краља Петра I Карађорђевића.

Текст: презвитер Станко Лакетић

Фото:  Дневник

            Мартин Цандир

            ПОЗ

            С. Зеленковић и Г. Карталија

Извор: Радио „Српски Сион“

Погледати још и:

https://www.dnevnik.rs/drustvo/proslavlen-bozic-u-sremskim-karlovcima-cetvrti-put-lomila-se-cesnica-07-01-2020

 

https://www.youtube.com/watch?v=yffTBybOUz8

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *