Божић у цркви Свете Петке у Сурчину

И ове године Господње, у цркви Свете Петке у Сурчину, као и претходна два века и више, верни су славећи преславно Оваплоћење Сина Божјега, Господа нашега Исуса Христа, окупљени у храму Божјем, сабрани око Богомладенца, Пречисте Богоматере и Увекдјеве Марије и праведнога Јосифа.

Душе загрејане речима светога Јеванђеља о истинитом догађају Очовечења и рођења Спаситеља нашега, слушао је богољубив народ на Божићној Литургији у уторак 7. јануара 2020. године. Торжественом Литургијом началствовао је протојереј Страхиња Голијан, исповедник је био протојереј Душко Ђеорђић, док је архијерејски намесник земунски и старешина  цркве Свете Петке у Сурчину, протојереј-ставрофор, Слободан Радојчић молитвено присуствовао у олтару. Англеским гласовима појао је хор Покрова Пресвете Богородице којим диригује Ђорђе Гавриловић.

Божићну посланицу Његове Светости Патријарха српског Г. Иринеја и свих Отачаствених Архијереја наше Свете Цркве, прочитао је отац Страхиња.

Из Божићне Посланице

… Главна порука и овогодишњега Божића треба да гласи да православну веру треба чувати и сачувати по сваку цену. А наше православно црквено Откривење и Свето Предање нас уче да је богоугодно исповедати веру у Оваплоћенога Сина и Логоса Божјега, Христа Богочовека, и заједно са тим веру у Пресвету Тројицу! То даје видело нашем ходу по тами овога света, огрезлог у греху. Од те црквене вере зависи наше поимање и усвајање светлог Лика Господњег, савршене мере свих ствари – Исуса Христа, Спаса нашега. У Којем узрастамо и Чијем се славном Другом доласку надамо. Од целовитости црквене вере православне коначно зависи и опстанак целокупне творевине. Тако онда из те православне вере происходи и могућност нашег најпотпунијег богоопштења и богопричастија у средишту нашег постојања: у Светој Литургији. Кроз њу наша Православна Црква живи и најпотпуније сведочи о нашој заједници са Богомладенцем Христом.

Наша света дужност јесте да носимо крст историјских догађаја и искушења у свим помесним Црквама као заједничким. Али је света дужност и обавеза и свих помесних православних Цркава да једна другу поштује и уважава. Дакле, посленике у Винограду Господњем, ма колико они били заслужни, треба подсећати да се ништа не чини без слоге и јединства са свима осталима; ништа на силу, да се не би цепала Христова нерукотворена риза, односно да се не би скрнавио у нама Лик Богомладенца Христа. Свуда, дакле, да важи правило лечења себе и других на благ, истинит и светоотачки начин.

У нашем овогодишњем божићном обраћању, упућеном нашој верној светосавској деци, подсећамо да не смемо заборавити нашу Стару Србију (Косово и Метохију). Према тој светињи треба да се опходимо као према српској заветној мисли, речи и наслеђу – неодвојивим од нашег народног бића. Јер, управо су о томе својом крвљу сведочили хорови српских мученика и новомученика свих векова. Данас на Божић најсвечаније поменимо косовске, јасеновачке, градинске, и мученике са свих осталих стратишта. Ми им се за помоћ молимо да и сами лично исповедимо своју црквену православну веру у Богомладенца Христа, до самога краја, не бојећи се да о њима сведочимо пред свима…“

После торжествене Литургије преломљене су две чеснице са два дуката које су ове године даровали пекара Јовичић и пекара Гале. Божићно сабрање настављено је у порти храма. Данашњој Литургији и сабрању присуствовао је председник Општине Сурчин, г. Стеван Шуша.

Извор: Радио „Српски Сион“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *