Бадњи дан и Бадње вече у храму Вазнесења Господњег у Руми

На Бадње јутро 06. јануара 2020.г. у 05,оо часова велики број парохијана парохије храма Вазнесења Господњег у Руми је кренуо заједно са својим надлежним свештеником јерејем Ђорђем Санчанином пут ка Малој Ремети. Дошавши у манастир Малу Ремету јереј Ђорђе Санчанин, парох I парохије храма Вазнесења Господњег у Руми је служио јутрење богослужење а за певницом су певали студенти ПБФ у Београду, г-дин Милан Васић студент I године ПБФ-а у Београду и г-дин Михајло Санчанин, студент IV године ПБФ-а у Београду.

По завршетку јутрењег богослужења јереј Ђорђе Санчанин се надахнутом беседом обратио присутним парохијанима. По завршетку беседе сав окупљени благочестиви народ је кренуо у оближњу шуму где је извршено сечење бадњака. Након сече бадњака сви заједно са својим надлежним парохом су кренули пут Руме ка свом Вазнесењском храму. У 09,30 служена је света литургија којом је началствовао јереј Драган Арсеновић, парох II  парохије а за певницом су певали јереј Ђорђе Санчанин и Милан Васић, студент I године ПБФ-а у Београду.

На Бадње вече у 16,оо часова служено је вечерње богослужење којим је началствовао пензионисани парох и некадашњи архијерејски намесник румски протојереј-ставрофор Јован Јовичић а саслуживали су јереј Драган Арсеновић, парох  II парохије и јереј Ђорђе Санчанин, парох I парохије. За певницом су певали г-дин Милан Васић, студент I године ПБФ-а у Београду и вероучитељица г-ђа Биљана Гудовић заједно са децом из наше парохије која су одговарала на јектеније.

По завршетку вечерњег богослужења освећени су бадњаци. Велики бадњак у црквену порту донели су коњаници из наше парохије. По паљењу бадњака многобројном благочестивом православном српском народу се обратио јереј Ђорђе Санчанин са надахнутом беседом у којој је нагласио значај и важност празника рођења Богомладенца Господа Исуса Христа али исто тако упутио верни народ на молитву за нашу браћу и сестре у Црној Гори као и да очувамо мир у себи и око нас,што је и главна порука Божића.

Захваљујући удружењу жена „Викторија“ из Краљеваца спремљене су чоколаде за сву нашу децу. За украшавање наших дарова потрудили су се г-дин Пера Сремчевић и г-ђа Наташа Смољановић. Г-ђа Снежана Башић је направила сличице наше светиње за сву нашу децу.Коло Српских Сестара и благочестиве мајке из наше парохије су се потрудиле да направе мале бадњаке и обезбеде слана пецива,слатке колаче, слаткише и чај за сав окупљени верни народ.Чланови црквеног одбора нашег храма заједно са благочестивим парохијанима су обезбедили кувано вино и ракију.

Честитамо Вама и целокупном православном српском народу рођење Богомладенца Господа Исуса Христа уз најрадоснији хришћански поздрав „МИР БОЖИЈИ ХРИСТОС СЕ РОДИ-ВАИСТИНУ СЕ РОДИ“ !

Текст и фотографије: Јереј Ђорђе Санчанин, парох прве парохије храма Вазнесења Господњег у Руми

Извор: Радио „Српски Сион“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *