Паљење Бадњака у храму Силаска Светог Духа на апостоле у Руми

У навечерје Христовог рождества, у храму Силаска Светог Духа на апостоле, у Руми, архијерејски намесник и парох румски, протојереј Сретен М. Лазаревић, и старешина храма Силаска Светог Духа на апостоле, јереј Душан Вишекруна, служили су празнично вечерње у присуству великог броја верног народа.

Затим је испред храма традиционално извршено налагање бадњака на огањ. То мла­до, храстово др­во све нас је подсетило на Хри­стов улазак у свет, док је само ло­же­ње представило то­пли­ну Хри­сто­ве љу­ба­ви. Такође, бадњак нас је подсетио и на др­во ко­је су па­стири до­не­ли у пе­ћи­ну и ко­је је пра­вед­ни Јо­сиф за­ло­жио ка­ко би се тек ро­ђе­ни  Богомладенац загрејао у хладној пећини.

Симбол новог живота и наде, све нас је вечерас сабрао и загрејао!

Обраћајући се сабраним хришћанима у препуној порти храма, архијерејски намесник и парох румски, протојереј Сретен М. Лазаревић, честитао је Бадње вече и свима пожелео мноштво Божијих благослова и позвао на пригодно послужење.

Храм Силаска Светог Духа на апостоле вечерас је засијао посебним искрицама, док је дечији осмех пре свих говорио да је та благодатна светлост, топлина и радост управо спремност да од свег срца направимо јаслице за Новорођеног Господа.

Текст, фотографије и видео запис: Мирјана Босић

Извор: Радио „Српски Сион“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *