Литургијско сабрање у Манастиру Раковац

У манастиру Раковац, 26. децембра 2019. године окупио се многи верни народ да учествује на Литургијском сабрању и Светој Литургији која је служена у спомен Светих мученика Евстратија, Аксентија, Евгенија, Мардарија и Ореста, Светог свештеномученика Гаврила, патријарха српског, Преподобног Германа, и Свете мученице Лукије.

Братство и сестринство манастира Раковац, посебно су обележили данашње Свете, јер њихов сабрат јеромонах Евгеније прослављао је свој имендан. Уочи празника служено је Вечерње богослужење, а на дан празника света Литургија, коју су служили: јеромонах Варнава, сабрат манастира Раковац, јереј Александар Чавка, парох угриновачки, јеромонах Евгеније, сабрат манастира Раковац чији смо имандан обележавали, јереј Милош Маријанац, парох беочински, јереј Марко Јањић, парох малорадиначки, и ђакони: Лазар Павић, ђакон шидског намесништва, Никола Мићаковић, парохијски ђакон при храму Светог Пантелејмона у Миријеву, Страхиња Џамбић, ђакон румског намесништва, и Ђорђе Милидраг, ђакон при Саборном храму у Сремским Карловцима.

Певницу је водио пензионисани професор појања, господин Предраг Миодраг, а помагали су му студенти Православног Богословског Факултета у Београду.

Након Свете Литургије, пререзан је славски колач који је преипремио јеромонах Евгеније, а након  резања колача, обављен је помен првом Митрополиту дабробосанском Евгенију Летици и Епископу горњокарловачком Евгенију Јовановићу.

Након богослужења, многоборојни верници били су позвани на трпезу љубави, коју је припремио и организовао уз много труда, љубави и залагања преподобни јеромонах  Варнава.

Текст: Ђакон Лазар Р. Павић

Готографије. г. Крсто Калинић

Извор: Радио „Српски Сион“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *