Сизифов правопис

Бојан Јокановић: Сизифов правопис – карикатуре у борби против правописних грешака
Датум објаве: петак, новембар 20, 2015
Објављено у КУЛТУРА
697804_karikature-9-foto-bojan-jokanovic_f

697806_karikature-7-foto-bojan-jokanovic_f

697808_karikature-5-foto-bojan-jokanovic_f

697810_karikatire-10-foto-bojan-jokanovic_f
Бојан Јокановић, млади умјетник из Добоја у слободно вријеме се бави цртањем карикатура које описују правописне грешке, али и карактеристичне навике људи са ових простора. Бојан је дипломирани богослов и теолог запослен у просвјети, а цртањем се како каже, бави откад зна за себе.
“Идеја ми је дошла сасвим случајно. Будући да радим карикатуре по наруџби, добијам много неписмених или полуписмених порука. Није лако дешифровати све те поруке. Док протумачим шта је клијент хтио да каже, ја изгубим жељу за цртањем, тако да слободно могу да кажем да ме је невоља натјерала да почнем да радим на правописним карикатурама. И драго ми је да је тако” – рекао је Јокановић.
– Откад знам за себе шврљам неке цртеже. Отац се бави дуборезом и цртањем, тако да сам дар за ликовно стваралаштво наследио од њега. Поред Веронауке, водим у школи и ликовну секцију тако да се трудим да своје умеће пренесем на младе таленте – прича овај уметник.

У својим правописним карикатурама искористио је мотив Сизифа и сам серијал тих карикатура назвао “Сизиф вс правопис”. Поред правописних грешака, Бојан ради карикатуре и по наруџби, а у посљедње вријеме пажњу је посветио домаћим изразима који немају смисла.
Прошлогодишња изложба Бојанових радова прошла је веома запажено, али епилог приче није био срећан по нашег карикатуристу.

” Изложба је прошла сјајно, доста људи је продефиловало просторијама галерије Центра за културу у Добоју, само епилог приче није био сјајан јер је на дан затварања моје изложбе поплава која је задесила мој град опустошила галерију и са њом и све моје радове.”

Бојанов рад је скренуо пажњу јавности, а о њему су писали и лист “Политика” као и портал Блиц.

(Славиша Ђурковић/мојКонтакт)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *