Освећена и подигнута купола на звонику храма Светог архангела Гаврила у Великим Радинцима

Чин освећења и подизања куполе на звонику храма Светог арханђела Гаврила у Великим Радинцима учиниће да  субота 21. децембар 2019. године у сећању мештана  овог сремског села остане упамћена као историјски дан. Наиме, овај храм који је подигнут давне 1780. године на месту старијег храма  готово осам деценија је без куполе. Православни црквени звоник срушен је током Другог светског рата.

Свечаном молитвеном чину који је извршио Његово Преосвештенство Епископ сремски Г. Василије присуствовало је мноштво Радинчана и њихових гостију, свештенства и многобројних појединаца и представника предузећа и институција који подржавају и помажу обнову ове светиње. Међу њима су били и министар пољопривреде у Влади Републике Србије Бранислав Недимовић и Градоначелник Сремске Митровице Владимир Санадер.

„Обнова наших светиња и цркава јесте и акт наше духовне обнове и овој данашњој  генерацији припала је част и радост да обнавља оно што су наши преци и дедови стварали  у своје време. У овом историјском тренутку ми ћемо својим очима  видети обновљен, украшен и улепшан овај свети храм“, биле су речи  Његовог Преосвештенства Епископа Василија у поздравној беседи пред сабранима у храмовној порти.

Он је подсетио на немилу судбину многих наших светиња страдалих у ратним сукобима и повлачењу војних формација на овим просторима, наглашавајући да се обнова светиња мора надоградити чвршћим духовним утемељењем данашњих и будућих српских генерација. На концу своје беседе Владика Василије честитао је проти Душку Марјановићу, његовим парохијанима и свима који из срца и с љубављу помажу или су помогли обнову овог храма.

Иначе, великорадиначки парох протојереј-ставрофор Душко Марјановић по благослову Његовог Преосвештенства Епископа сремског Г. Василија руководи пословима генералне обнове храма Светог архангела Гаврила где су од априла 2019. године урађени значајни молерско-фасадерски послови и радови  на подизању и уређену црквеног крова, изради громобранске инсталације и околних стаза. После подизања бакарне куполе са крстом очекује се уређење фасаде звоника и прелазак на унутрашње радове.

Текст и фотографије: г. Дејан Мостарлић

Извор: Радио „Српски Сион“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *