Огледни Час Веронауке у Сурчину

У данима када наша Света Православна Црква слави Светог Николаја Оца нашег мирликијског чудотворца, вероучитељ мастер теолог Никола Ерцег и учитељица Милица Пеурача су са ученицима одељења III/1 реализовали Огледни Час на тему „У ЗДРАВОМ ТЕЛУ ЗДРАВ ДУХ“ (Mens sana in corpore sano), у присуству Директора школе Господина Драгојла Секулића, психолога и колега наставника. На идеју се дошло како би се ученицима пробудила свест о важности како здравља тела, али и много важнија страна здравља духа, као и да се чују мишљења ученика о посту. Са стране вероучитеља представљена су размишљања Светих Отаца попут Светог Јована Златоустог, који је њима итекако познат с обзиром да су редовни на Светим Литургијама, Светог Николе Кавасиле, Светог Владике Николаја и других Светитеља који сведоче важност и спремност тела и духа на преумљење у периоду поста. За реализацију овог тематског Часа планиран је управо овај период када се Црква припрема за најрадоснији хришћански празник Рођења Богомладенца Христа у витлејемској пећини, а као поруку Часа Свети Апостол и Јеванђелиста Лука казује у свом јеванђељу: „ Исус напредоваше у мудрости, доби милост код Бога и људи“ (Лк. 2, 52).

Закључили смо да нас, наше душе и душе наших чланова породица и наше родитеље пост лечи и тело и душу, да без икаквих подела и опредељења он је духовни лек који исцељује како душу тако и тело, имајући у виду његов вишезначни и вишезначајни епицентар који садржи и пласира нашим срцима.

Као круна данашњег Часа, свим присутнима ученици су отпевали песму „Ми смо деца неба Оца Небеског“ а у знак захвалности и подршке за даљи рад и труд на пољу свих предмета, а не само наставе Православног катихизиса, вероучитељ је поделио Похвалнице као благослов од Његове Светости Патријарха српског Господина Иринеја у виду благослова домовима из којих ученици долазе.

Текст и фотографије: Никола Ерцег, мастер теолог


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *