Најава: „Гомолава – прошлост, садашњост и будућност“

Завичајни музеј Рума Вас позива на отварање археолошке изложбе “Гомолава – прошлост, садашњост и будућност”. Изложба се бави археолошким налазиштем Гомолава код Хртковаца, кроз призму старих истраживања и значају локалитета за локалну заједницу и стручну јавност. Главни део изложбе је базиран на презентацији резултата добијених приликом извођена заштитних истраживања на локалитету Гомолава – некропола, који се налазу североисточно од Гомолаве, а која су рађена током 2017. и 2018. године, приликом изградње обалоутврде на реци Сави. Последњи део изложбе је базиран на промоцији идејног решења презентације Гомолаве као археолошког парка са одговарајућим садржајем.
У истраживању током 2017. и 2018. године, учествовале су четири установе заштите културног наслеђа: Завод за заштиту споменика културе Сремска Митровица, Републички завод за заштиту споменика културе Београд, Музеј Војводине и Завичајни музеј Рума.
Средства за реализацију пројекта “Гомолава – прошлост, садашњост и будућност” обезбедило је Министарство културе и информисања Републике Србије.
Свечано отварање је 23. децембра, са почетком у 19 часова у сали Легата Миливоја Николајевића, Завичајни музеј Рума, Главна 182.
 
Изложба је отворена до 23. марта 2020. године.
Извор: Завичајни музеј Рума

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *