Најава: „Божићно сеоце код Храма“

Фестивал „Божићно сеоце код Храма“ одржаће се трећи пут на платоу испред Храма Светог Саве од 4. до 28. јануара 2020. године.

Очекујемо да манифестацију током јануара посети преко пола милиона Београђана и гостију главног града. „Божићно сеоце код Храма“ биће свечано отворено 4. јануара 2020. године, а отвориће га Његова Светост Патријарх српски г.  Иринеј и поделити деци пакетиће, у организацији Верског добротворног старатељства. Програм првог дана манифестације наставиће се од 19 часова наступом Репрезентативног оркестра Полиције Републике Србије и Гарде Војске Србије, а од 20 часова очекује вас наступ Сање Илића и Балканике.

На сам дан Божића, 7. јануара 2020. године, ломљење чеснице одржаће се на платоу испред Храма Светог Саве, у организацији Уније пекара, са почетком у 11.00 часова.

Дочек Православне Нове године биће обележен музичким програмом, пред поноћ молебаном и ватрометом.

Током манифестације Божићно сеоце код Храма, на платоу испред Храма Светог Саве наступиће велики број музичких извођача међу којима су: Тропико бенд, Лена Ковачевић, Душан Свилар, Сергеј Ћетковић, Неверне бебе и многи други. Поред музичког програма, посетиоци ће имати прилику да погледају различите позоришне представе, изложбе и филмове. Прошле године је, испред Храма и у Крипти, наступило преко 100 музичких извођача, дечјих и црквених хорова, вокалних састава, глумаца, плесних трупа.

Дечији и црквени хорови из целе Србије сваке вечери улепшаваће јединствену конструкцију – Божићну распевану јелку. Свакога дана нека од амбасада у Београду биће домаћин Распеване јелке а амбасадор ће нам говорити о новогодишњим и божићним обичајима у његовој земљи.

Ове године имаћемо, први пут, и зону Ски колиба у којој ће гости у планинском амбијенту са огњиштем и јелкама моћи да се опусте док пију кувано вино и једу српске специјалитете. Покренута је и хуманитарна акција Божићно сеоце дарује током које организатор уз помоћ пријатеља дарива божићне пакетиће најмлађима, онима којима је помоћ најпотребнија.

У оквиру фестивала одржаће се и полуфинале и финале међународног квиза Немањићи у организацији фондације Мир Божји а поводом јубилеја осам векова аутокефалности Српске Православне Цркве. Идеја је настала са жељом да се сви празници током јануара обједине и обележе на истој, јединственој локацији, платоу испред Храма Светог Саве, уз благослов Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја.

Жеља организатора је да свакодневним програмом и пропратним активностима понуди Београђанима и туристима, који током празника посете Београд и Храм Светог Саве, јединствену манифестацију намењену најмлађима, али и оним старијим посетиоцима, са циљем да Божићно сеоце код Храма постане традиционална манифестација.

Сваког дана, посетиоци ће уживати у наступима дечијих и црквених хорова на јединственој конструкцији – божићној јелки, имаће прилику да се провозају фијакером око самог Храма, уживају у музичком и драмском програму на бини у дрвеним кућицама пронађу различите поклоне, рукотворине, сувенире, украсе, традиционалне специјалитете,  и присуствују многим другим активностима.

Манифестацију Божићно сеоце код Храма организује Храм Светог Саве и компаније Color Media Communications и Ninamediа. Пријатељи манифестације су: Град Београд, Градска општина Врачар, Министарство правде – Управа за сарадњу са црквама и верским заједницама, ПДМ АгроФруит, Србијагас, Рајфајзен банка, ДМ дрогерие, Ђенерали осигурање, Орбит, Декси ко, Неретва комерц, Стерлинг д.о.о., Унија пекара, БНМ д.о.о. и многи други.

Извор: Храм Светог Саве

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *