Културно вече у Сурчину

Изложба „Срби Ливањског поља- трагови кроз векове“  и књига Огњена Марија Ливањска аутора Буда Симоновића, у Сурчину

У петак, 13. децембра 2019. године, у хали ФК „Јединство“ у Сурчину свечано је отворена изложба „Срби Ливањског поља-трагови кроз векове“ и промовисана је књига Буда Симоновића Огњена Марија ливањска. Такође, у оквиру ове свечаности, проглашени су добитници на конкурсу за ликовни и књижевни израз на тему „Завичај мојих предака“.

Организатор овог културног догађаја је Удружење Огњена Марија Ливањска, Београд и СО Сурчин.

На почетку вечери, скуп је благословио јереј Немања Бошковић, старешина бечменске цркве..

Пред више од стотину житеља Сурчина,  о књизи Огњена Марија ливањска говорио је аутор, Будо Симоновић, а у уметничком програму наступили су: Дарија и Глорија Илић, певачка крајишка група, Ђурђа Попопвић и Тодор Бошковић.

У поводу организације изложбе, присутнима се, испред Удружења ОМЛ, обратила Дијана Ковачић, члан УО Удружења.

Председник СО Сурчин, Стеван Шуша, који је са својим сарадницима присуствовао програму, отворио је изложбу о животу и заоставштини ливањских Срба.

О резултатима конкурса „Завичај мојих предака“ присутне је известила председник жирија, Јована Радић. Она је уручила награде ауторима најбољих радова: Мирку Катићу – за прозни рад, као и Андреи Стојић, Теодори Ждеро и Сандри Рацо – за ликовне радове. Такође, учесницима на конкурсу, који овога пута нису награђени: Маши Грабеж, Маши Кукобат, Вилдани Максић и Урошу Петровићу, председник жирија је уручила Захвалнице и књиге, као подстицај да и у наредном периоду учествују на сличним такмичењима.

Водитељ програма била је Весна Радета.

Захвалност госпођи Сањи Караџић на подршци у реализацији овог догађаја, као и СО Сурчин и свима који су својим присуством показали интерес за живот и страдање Срба са подручја Ливна.

Извор: Сајт „Епархија сремска“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *