Пећиначки основци у првих 50 на свету

Архијерејски намесник пећиначки Бојан Мијановић примио је у петак у просторијама намесништва ученике Основне школе „Слободан Бајић Паја“ из Пећинаца, који су се на међународном квиз такмичењу о Немањићима пласирали у првих 50, у конкуренцији 280 екипа из целог света.

Такмичење се одржава у организацији Српске православне цркве и Фондације „Мир Божији“, поводом 800 година самосталности Српске православне цркве, а пећиначка основна школа је једина на свету чије су се две екипе пласирале у виши круг такмичења.

„Ово је велики успех за наше ученике и њихове наставнике историје и веронауке, али и за целу школу и нашу цркву. Они су својим знањем и познавањем историје нашег народа, кроз призму Немањића, на најбољи нашин презентовали нашу школу, наше Архијерејско намесништво пећиначко и нашу општину. Данашњи пријем смо организовали са жељом да им честитамо на досадашњем успеху, да им пожелимо срећу у даљем такмичењу и да их мотивишемо да уложе додатни труд да се пласирају у полуфинале и финале такмичења, које ће бити одржано у Београду“ – каже архијерејски намесник пећиначки Бојан Мијановић.

Наставница историје у пећиначкој школи Дарија Швоња каже да је конкуренција изузетно јака, јер на такмичењу учествује цела српска дијаспора, и да су пећиначке екипе „Сремски деспоти“ и „Деспоти сремски“ на најбољи начин представиле и локалну заједницу из које долазе, и себе, и школу, и парохију.

„То што се ова деца у ери технологије интересују за прошлост, за историју и велике људе наше историје, мислим да је то велики успех свих нас. Ови ученици су и пре такмичења показивали велику посвећеност учењу историје, а кроз припреме за такмичење стекли су још веће знање и још боље упознали историју српског средњег века. Циљ нам је да до полуфинала науче још више детаља и да се пласирају у финале“ – изјавила је Швоња.

Имена екипа „Сремски деспоти“ и „Деспоти сремски“ дата су са жељом да се промовише средњовековна историја нашег краја, деспотска породица Бранковић и тврђава Купиник, што је запостављен, али не мање важан део националне историје.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *