Светитељи не познају границе

Уочи прослављања Светог  Мардарије стигла икона овог Божјег угодника у цркву Светог апостола Матеја у Сурчину

Владика Мардарије је прибројан лику Светих на редовном заседању Светог  архијерејског Сабора Српске Православне Цркве  у мају 2015, којом приликом му је и одређен датум прослављања, 12. децембар – дан на који се упокојио у Господу.

Уочи прослављања овог Божјег  угодника, старешину цркве Светог апостола Матеја, протојереја Слободану Чавку, обрадовала је икона Светог Мардарија, дар благочестиве мирјанке. Икону су својим рукама украшавале монахиње манастира Свете Петке из Беркасова са игуманијом мати Анисијом.

Прослављање новопросијавшег светитеља Цркве Божије, Мардарија, у оквиру Митрополије црногорско-приморске збило се 15. новембра 2015. године, када је одслужена Света  архијерејска Литургија у селу Корнету, у родној кући Светог Мардарија, на старом манастиришту.

Први празник Светог Мардарија у његовој задужбини и месту његовог подвига, манастиру Светог Саве у Либертивилу, свечано је прослављен Светом архијерејском Литургијом и уношењем Светитељеве иконе у цркву 12. децембра 2015. године.

Више о Светом Мардарију може се прочитати на следећем линку: http://www.pravoslavie.ru/srpska/109124.htm

 

Извор: Сајт „Епархија сремска“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *