Десет година хора у Новој Пазови

Десет година хора “Свети Владика Николај Српски” при Храму Свете Петке

20151003_191231-150x150 20151003_192736-150x150 20151003_194413-150x150 20151003_201520-150x150 20151003_202627-150x150

 

 

 

 

 

Сећајући се речи Светог пророка Давида: “Певаћу Богу мојему докле постојим”, из Псалма 103, за очување црквеног појања и црквене хорске музике Епархија сремска доделила је повељу Хору “Свети Владика Николај Српски” из Нове Пазове.

Повељу је у суботу, 3.октобра 2015, на свечаном концерту у име Његовог Преосвештенства Епископа сремског Господина Василија уручио јеромонах др Клеопа.

У препуном Храму Свете Петке у Новој Пазови свечаним концертом је почела друга деценија постојања Хора “Свети Владика Николај Српски”. Благословено вече и благословена ноћ за све! Расли, узрасли, стасали, чланови хора под диригентским вођством Тамаре Пајдић, професора музике, са изузетним уметничким даром и бројним талантима којима ју је Господ обдарио.

Хор “Светог Владике Николаја Српског” из Нове Пазове је један од бројних хорова у Српској православној Цркви, али се по једноме видно истиче: по неизмеривој радости када певају и славе Господа, када се обраћају Небу и Земљи и предају узвишену Љубав свима покрај себе.

И онај живот и енергија коју преноси хор, одваја их од других хорова. Снага и одлучност уоквирена нежношћу, снага уоквирена тачношћу у свакој ноти богослужбене и народне песме краси анђеле Божје што су током десет година постојања на стотине пута у храмовима српским прослављали име Божје.

Ђакон Слободан Вујасиновић (Епархија сремска) и протођакон Милован Гогић из Чикага су посебно одушевили публику и потврдили колико лепоте и вредноте, и свепуноће поседује наша Црква.

Свечаном концерту су присуствовали наши многопоштовани архимандрити и оци: Доситеј (Гргетег), Стефан (Велика Ремета), Серафим (Денковац), братија свештеници из Добоја и Дервенте (Република Српска), представници Општине Стара Пазова, бројних јавних и друштвених установа, бројне личности јавног и културног живота, бројне медијске куће, телевизијске екипе.

Величанствен концерт својим присуством увећали су и гости из других градова, али и земаља као г-дин Лари Ангиер из Калифорније, тачније Џексона, у којем је славу Господа проносио просијавши светитељ Севастијан Дабовић, Светог Севастијана је у нашем најстаријем храму на америчком континенту, у Божјем дому посвећеном Светоме Сави живописао је иконограф Милоје Милинковић, домаћин америчког фотографа Ларија. Захваљујући овом пријатељству и сарадњи, Српска Православна Црква, њене светиње и светитељи, као и бројни „мали“ градови, међу њима и Нова Пазова, нашли су место у америчким медијима и литератури.

„Мислима сам отпутовао до Витлејема, тамо где су једним клатном анђели и људи схватили оно највеће чудо које се десило роду људском. Анђели су певали Слава Богу на висини, и на земљи мир међу људима. Велика је радост била слушати вечерас у храму духовне и народне песме. Како не бисмо назвали ово вече вече молитве вече у којој смо рекли небескоме Оцу да смо Његова деца молитвама Оченаша. Припали под Покров Пресвете Богородице молитвом под Њену милост узнели смо потом и наше молитве за наше Косово и Метохију, за нашу Србију за целу нашу земљу и васцели наш народ.

Од срца вам преносим благослове Његовог Преосвештенства Господина Василија Епископа сремског који из оправданих разлога није могао бити са нама, али верујте, да молитве на његовој бројаници од које се никада не одваја су ово вече са нама и за нас.

И наравно, свако добро дело се награђује. Ова деца Светог Владике Николаја, ова деца Преподобне мајке Параскеве по чијим молитвама и под чијим покровом расту и узрастају исто тако као што узраста овај велелепни храм саграђен у име светитељке и Божје угоднице Преподобне мати Параскеве, коју сам шест година служио и којој ћу служити до краја живота, треба бити награђен.

И ево, Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије је одлучио да награди ове анђеле Божје једном дивном повељом“,  казао је јеромонах др Клеопа приликом уручења повеље Епархије сремске на свечаном концерту у Храму Свете Петке у Новој Пазови.

Како рече почетне стихове чувене песме старешина Храма Свете Петке, протојереј-ставрофор Миле Јокић (архијерејски намесник старопазовачког намесништва) који бди над паством и хором: Устани Србијо, давно си заспала, у мраку лежала сада се пробуди и Србе возбуди, тако нека и буде: нека се Србија пробуди и покаже изнова своје красно лице, као што га је показала незаборавним концертом Хора “Светог Владике Николаја Српског”.

Крстоносни прота Миле Јокић се захвалио свима који су дугих десет година подржавали Хор “Свети Владика Николај Српски”.

Поздравно слово произнела је г-ђа Јасминка Марковић (психолог у ОШ “Растко Немањић Свети Сава”) Програм су водили г-ђа Алба Јовановић (Студио Б) и г-дин Сава Дедаић.

После изузетних наступа у Коларчевој задужбини, Руском дому, Међународном сајму књига приликом представљања репрезентативне монографије Споменица владичанства сремског, наступа у бројним манастирима широм наше лепе Србије, на Данима Мајке Ангелине у крушедолу, као и овогодишњим Данима Теодора Павловића у Новом Милошеву хор је добио и захвалнице за изузетан концерт у храму посвећеном Светом архангелу Гаврилу.

З. Зец

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *