У Грчкој цркви у Руми одслужено вечерње богослужење крај моштију Светог Арсенија Сремца

Данас смо у Руми примили благослов Господњи посредством моштију Светог Арсенија Сремца, II архиепископа српског, својевремено највећег подвижника у жичком братству и најодговорнијег ученика Светог Саве.

Родом „од сремске земље“ како је говорио и писао aрхиепископ Данило II, наш светитељ је данас, управо на тој сремској земљи, окупио велики број верног народа Божијег који се слио из свих крајева Срема да се поклони његовим моштима.

Довољно је поменути љубав Светог Арсенија Сремца, који је своме народу а и свима нама показао истинску веру у Свету Тројицу, која је уз вечну Љубав, Образац и Извор Живота, како бисмо имали прави пример на кога ћемо се угледати. А управо та Љубав се и данас осетила у храму Силаска Светог Духа на апостоле, у народу познатом као Грчка црква. Препун храм благочестивог народа, а нарочито велики број деце послали су дивну слику из нашег града, Руме.

С обзиром да је свечани дочек моштију светитеља организован на нивоу Архијерејског намесништва румског, које обухвата укупно 16 места у Срему (14 на територији Општине Рума, 2 на територији Општине Ириг), не чуди откуда толики број свештенослужитеља који су узносили молитве Господу и Његовом светитељу, за наше здравље и спасење.

Архијерејски намесник и парох румски, протојереј Сретен М. Лазаревић, као и старешина храма јереј Душан Вишекруна, побринули су се да све прође достојанствено, и након одржане беседе, позвали народ на Трпезу љубави.

После вечерњег богослужења, у 19.00 часова, уследило је предавање „Светитељске мошти, жива икона Васкрсења“, протосинђела др Клеопе, професора Богословије Светог Арсенија Сремца у Сремским Карловцима.

Долазак моштију Светог Арсенија Сремца данас је посведочио да смо сви, око њих окупљени, у Христу Једно.

Нека би Добри Бог, молитвама Светог Арсенија Сремца, подарио јединство и саборност свим Православним помесним црквама и мир душама нашим.

Текст: Мирјана Босић

Звучни запис: г. Зоран Пурешић

Извор: Радио „Српски Сион“

 

Беседа архијерејског намесника и пароха румског, протојереја Сретена М. Лазаревића:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *