Прослава храмовне славе у Вашици и 800 година аутокефалности Српске Православне Цркве

На дан када прослављамо  празник Обновљења храма Светог великомученика Георгија – Ђурђиц, сећајући се привржене љубави и ревновања овог дивног Божјег угодника, у Вашици је прослављена храмовна слава. Благословом Светог Георгија, благословен је вашичански храм и сви сабрани у њему. Светом  Литургијом началствовао је протојереј Милан Пршић, парох шидски, а саслуживали су му јереј Борис Фајфрић, парох батровачки и ђакон Бранислав Ристић. Отац Борис се обратио многобројном сабраном народу и пригодном беседом оживео сећање на живот и страдање Светог великомученика Георгија.

Након резања славског колача, прота Милан Пршић обратио се  кумовима и свима сабраним верницима, честитајући празник и храмовну славу. У чину резања славског колача учествовао је и отац Гостимир Душанић, парох у Илинцима.  Отац Ратко Нонковић, парох у Вашици, позвао је све присутне на трпезу љубави коју је припремио са Црквеним Одбором и својим парохијанима.

Празновање Обновљења храма Светог великомученика Георгија настављено је у Вашици и у вечерњим часовима, када је служено Вечерње богослужење и када је одржано предавање на тему „Православље и медицина“. На овај начин је обележен и јубилеј 800 година аутокефалности Српске Православне Цркве. Вечерње је почело у 18 часова, које су служили протонамесник Бојан Цветковић и ђакон Лазар Павић, а одмах после Вечерњег одржано је предавање. Др Ивана Ћосић је своје дугогодишње искуство у медицини поделила са сабраним народом, осврћући се на то да је вера и Божја моћ, јако битан фактор у оздрављењу сваког пацијента.

Намесник шидски протојереј-ставрофор Радомир С. Мишић честитајући оцу Ратку храмовну славу, захвалио се др Ивани Ћосић на труду, љубави и пожртвованости коју нам је показала овим предавањем, доласком из Београда у Вашицу.

Отац Ратко је позвао на послужење и захвалио се братији свештеницима и парохијанима што су учествовали у Богослужењима и предавању, и тако увеличали прославу храмовне славе у Вашици.

 Текст и фотографије: Ђакон Лазар Р. Павић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *