Светом архијерејском Литургијом обележено 250 година од подизања храма у Шашинцима

У недељу, 17. новембра 2019. године, у храму Силаска Светог Духа на апостоле у Шашинцима, Светом архијерејском Литургијом началствовао је Његово Преосвештенство Епископ сремски г. Василије, уз саслуживање великог броја свештенослужитеља, а поводом 250 година од када су први мештани Шашинаца у свом селу поставили темељ Светог храма.

Велики број народа Божијег окупио се испред храма да дочека свог архијереја, како би предвођени њим, сви заједно узнели молитве Господу, сјединивши се с Христом и једни с другима, у Светој тајни Причешћа.

Током Литургије, Епископ сремски г. Василије рукоположио је вероучитеља и диполмираног теолога, ђакона Марка Јањића, у чин презвитера. Том приликом, Преосвећени владика је позвао све вернике српске Цркве да се помоле Господу за новопостављеног пастира на Њиви Господњој, не би ли му Господ подарио снаге и мудрости да достојно и целомудрено обавља узвишену службу, за коју је призван, на парохији у Малим Радинцима.

С тим у вези, редакција радија Српски Сион придружује се честиткама оцу Марку на рукоположењу, као и заједничарењу у молитвама за дугу и успешну службу у Цркви, уз радостан узвик: Аксиос! (Достојан!).

Оно што посебно радује јесте присуство великог броја деце која су својим учешћем допринели да овај догађај остане додатно запамћен као посебан.

По благослову Епископа, домаћин и парох храма у Шашинцима, јереј Миљан Лапчевић побринуо да све прође у најбољем реду и позвао верни народ на Трпезу љубави.

У прилогу можете погледати фотографије и послушати звучни запис беседе Његовог Преосвештенства Епископа сремског г. Василија, као и новог ректора Карловачке богословије протојереја мр Јована Милановића.

Фото и звучни записи: г. Миломир Ћатић и г. Зоран Пурешић

Извор: Радио „Српски Сион”

Беседа Епископа сремског г. Василија на крају Свете архијерејске Литургије:

 

Беседа Епископа сремског г. Василија на рукоположењу:

 

Беседа протојереја мр Јована Милановића ректора богословије:

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *