Свети бесребреници Козма и Дамјан – храмовна слава манастира Раковац

Данас, на празник Светих бесребреника и чудотвораца Козме и Дамјана, древна фрушкогорска светиња манастир Раковац слави своју храмовну славу.

Рушен и паљен кроз историју, овај манастир као феникс ниче из пепела и подиже се у небеске висине. У току су радови на обнови и подизању звоника, који су порушиле усташе током Другог светског рата. Манастир нема редовних прихода, па се моли верни народ да помогне у оквиру својих могућности да се заврши подизање звоника и коначно зазвоне раковачка звона.

Светом Литургијоом је началствовао протојереј ставрофор Душан Колунџић, професор карловачке богословије, у велелепној зимској капели, уз саслужење јеромонаха Евгенија Пилиповића, сабрата манастира Раковац, протонамесника Вељка Грубача, јереја Бранислава Мишковића, јереја Немање Теофиловића и ђакона Лазара Павића.

За певницом су појали студенти Православног богословског факултета на челу са професором Предрагом Миодрагом.

После Свете тајне причешћа у надахнутој беседи отац Душан је подсетио присутне на Свете бесребренике и врачеве Козму и Дамјана који су лечили народ без накнаде и исцеливаше оне веујуће, јер је вера наша у исцелења уз Божју помоћ пресудна. Како рече прота Душан лекари лече, а Бог исцељује. Тако се и данас дешавају многа чудесна исцелења у нашим светињама код моштију или пред иконама, јер онај ко верује може и очекивати исцелење.

После причешћа обављено је сечење славских колача и освећење жита, а као и сваке године мати игуманија Гаврила и духовник манастира отац Варнава позвали су присутни народ да наставе ово литургијско славље за Трпезом љубави.
Текст и фотографије: г. Крсто Калинић

Извор: Радио „Српски Сион“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *