СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА ПОВОДОМ СЛАВЕ САБОРНОГ ХРАМА И ГРАДА СРЕМСКЕ МИТРОВИЦЕ

Светом Архијерејском литургијом коју је у петак 8. новембра 2019. године на празник Светог Великомученика Димитрија у Сремској Митровици служио Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Г. Василије прослављена је слава Саборног митровачког храма и Града Сремске Митровице. Традиционалном славском молитвеном сабрању присуствовало је мноштво верног народа, ученика, представника локалне самоуправе предвођених Градоначелником Владимиром Санадером и припадника наших снага безбедности. Овогодишња Света Архијерејска литургија била је прилика да Његово Преосвештенство Епископ Василије у узвишени презвитерски чин уведе досадашњег ђакона Милоша Марковића из Лаћарка. Након причешћивања верних освећен је и пререзан славски колач да би се на концу литургијског славља Епскоп Василије традиционално обратио свим присутнима, руководству и мештанима Сремске Митровице, честитајући им славу – славног Великомученика и Чудотворца,  Светог Димитрија.

– Сетимо се успомене на подвиг и славу Светог Димитрија, на његове молитве и љубав према свом Господу и Творцу кога се никад није одрекао чак ни у највећим мукама, када је доживео да су га проболи копљем као и самог Господа Исуса Христа. Речи Јеванђеља које је слушао од својих родитеља толико су се урезале  у душу тог детета, односно човека који је растао у меру раста висине Христове, рекао је Владика Василије на почетку своје беседе о знаменитом Чудотворцу и вечном заштитнику града Солуна који, по његовим речима  и данас  међу нама непрестано живи, моли се, лечи болесне, дочекује нас и испраћа а све то захваљујући даровима које може поседовати само онај који је примио благодатни дар Духа Светога – божанску енергију коју Свети Димитрије  несебично преноси свима који му се обраћају , рекао је Архијереј сремски позивајући верне да посете град Солун и његову највећу знаменитост и светињу – цркву у којој су мошти Светог Димитрија. Преосвећени владика у својој надахнутој празничној беседи указао је да животе и подвиге светитеља треба посматрати као духовне узоре и огледало са тежњом да се и наша душа огледа у Христу, на исти начин на који су се огледали хришћански мученици и подвижници.

У организацији Града Сремска Митровица у градском парку откривен је споменик првом митровачком Градоначелнику Ћири Милекићу након чега је у Градској кући уприличена свечана митровданска академија.

У наставку можете послушати беседу Његовог Преосвештенства Епископа сремског г. Василија.

Текст, фото и звучни запис: г. Дејан Мостарлић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *