Задушнице у манастиру Рмањ

У манастиру Рмњу на Задушнице, светом Литургијом началствовао протојереј-ставрофор Бранислав Поповић

Сестринство фрушкогорског манастира Петковице на путу Часног Крста од Јерусалима до Ливна

Тајна овог живота је да откријемо како живимо и шта очекујемо после овоземаљског живота“ казао је у надахнутој беседи протојереј-ставрофор Бранислав Поповић из Сремских Карловаца на Задушнице у манастиру Рмњу, у Мартин Броду, посвећеном  Светом Николају Мирликијском. Манастир је подигнут  1443.године. Приписује се као задужбина Катарине Бранковић – кћери Ђурђа Бранковића и супрузи Урлиха II Цељског.

„Ми, побожна браћо и сестре, ма где били и шта чинили, морамо да водимо рачуна о себи, о свом животу, о одређењу свих својих животних делатности. Да ли то чинимо онако како нам је Богом откривено по Закону Божјем, да ли водимо рачуна о себи и свом понашању, о другима, о нашем окружењу и ако чинимо добро, трудимо се тада да се клонимо зла. Свако се зло кажњава а Господ који је оличење љубави и милости грешнике милује а праведнике љуби. Зато Господ када погрешимо даје нама до знања да је пут којим смо пошли, пут странпутице а не пут откривења спознаје Божје и онога што Бог живи људима даје. Нека би Бог дао утешења свима нама и породицама пострадалих, њиховим потомцима, да откријемо спознају  вечног живота. Јер, онај ко се дрзне да узме живот другоме убија себе: он је духовни мртвац и они који остају упорни у том свом злу,постају слуге ђавоље. Међу нама овде је свештеномученик Вукосав, новопросијавши Божји угодник, кога су зли људи убили, али га је Господ прославио, за разлику од злочинаца који су своју казну доживели или ће доживети…2 казао је отац Брнаислав Поповић.

Литургији у суботу, 2. новембра  2019. године у манастиру Рмњу су присуствовали верни из Београда који су у организацији Издавачке фондације Архиепископије београдско-карловачке по благослову Патријарха српског Иринеја, пошли на пут  носећи Часни Крст у Епархију бихаћко-петровачку. По благослову Патријарха Иринеја, Часни Крст, Јеванђеље као и Плаштаница коју су ручно израдиле монахиње из руског манастира близу Москве, пронете су кроз страдална места Епархије бихаћко-петровачке (Црни Луг, Босанско Грахово, Ливно) да би се у недељу, 3. новембра 2019. године предали ливањској спомен капели Свете великомученице Марине.

Духовник пастви која је бројала педесатк чланова био је отац Бранислав Поповић који је као прави пастир бдио над душама верних и одговарао на свако питање дајући савете и поуке, казујући искуства из дугогодишње свештеничке праксе, а ни побожна песма није недостајала.

Да се укрепе по вери и прошире своја сазнања, на поклоничком путовању су по благослову игуманије фрушкгорског манастира Петковице мати Антонине, биле сестре из ове велике српске светиње.

Домаћин је, по благослову Епископа Сергија, био ђакон Немања Рељић.

З. Зец

Извор: Сајт „Епархија сремска“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *