У сретање Светој Петки

Уочи Свете Петке, дана 26. октобра 2019. године ученици петог разреда Основне школе „Бошко Палковљевић Пинки“ из Старе Пазове, са својим вероучитељем Стефаном Гавровским кренули су на Калемегдан у сретање Светој Петки. У јутарњим часовима стигли смо у цркву Свете Петке, где су деца стрпљиво и побожно чекала у реду да се помоле Светој Петки и од ње затраже благослов. Више од сат времена чекања у реду прошло је као трен, а молитвено расположење деце врхунило је у сусрету са Светом Петком. Искреност дечије молитве била је и више него очигледна. Испред цркве вероучитељ Стефан Гавровски говорио је деци о чудесним исцељењима које је Господ чинио молитвама Свете Петке, као и о животу ове Божије угоднице, коју је Црква једину уврстила у ред светитељки са црвеним словом, поред Пресвете Богородице, и уз Светог цара Константина мајку Јелену.

Из цркве Свете Петке кренули смо према цркви Ружици. Затим је уследила шетња Калемегданом и заједничко фотографисање, након чека смо се упутили у Врт добре наде, зоолошки врт града Београда.

После вишечасовне шетње зоолошким вртом упутили смо се према Саборној цркви Светог Архангела Михаила и поклонили се моштима Светог Стефана и Јелене Штиљановић. Испред Саборе цркве вероучитељ Стефан децу је упознао са животом Светих Стефана и Јелене и подсетио их на живот јеромонаха Достеја Обрадовића, чији се земни остаци налазе у порти Саборног храма. Деца су имала прилику да виде и Зграду Српске Патријаршије.

У вечерњим часовима упутили смо се према Православном богословском факултету Универзитета у Београду, где смо узели учешћа у вечерњем богослужењу, које је служено у капели Светог Јована Богослова. Пријем ученика уприличен је у холу факултета, а деци се обратио свештеник Бориша Шањић, духовник капеле. Отац Бориша говорио је деци о богослужбеном животу наше Цркве, објашњавајући им одређене моменте вечерње службе. Молитвена атмосфера у капели факултета оставила је велики утисак на децу. Свештеници у дивним одеждама, богослужење у храму осветљеним само свећама, полијеј, паљење свећа и кандила, црквено појање, студенти у расама, – све је то развило заинтересованост деце за богослужење. Узевши благослов свештенослужитеља кренули смо према станици.

Уз молитвену потпору Свете Петке пуни утисака и лепих емоција, вратили смо се у Стару Пазову, где су нас родитељи стрпљиво и са радошћу чекали. Ово путовање у сретање Светој Петки, било је потпуно бесплатно, уз писмену сагласност родитеља и одобрење директорке школе Зорице Јовичић. Са изразима велике радости благодарим деци на дивном дану и молитвеном обележавању празника Свете Петке.

Преподобна мати Параскево, моли Бога за нас!

вероучитељ Стефан Гавровски

Извор: Сајт “Епархија сремска”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *