Слава цркве Свете Петке у Сурчину

Небеска покровитељка храма Преподобне мати Параскеве у Сурчину прослављена је у недељу 27.октобра 2019. године торжественом Литургијом којом је началствовао протојереј-ставрофор Јеремија Старовлах уз саслужење протојереја Мирослава Вујића и протојереја Страхиње Голијана, исповедник је био протојереј Душко Ђеорђић. Појао је хор Покрова Пресвете Богородице уз гостујуће чланове неколико црквених хорова, под диригентском палицом Ђорђа Гавриловића

Храмовну славу је честитао и празничну проповед произнео протојереј Страхиња Голијан. Казујући житије ове Божје угоднице и заштитнице цркве у Сурчину, отац Страхиња је казао: „Нека Бог да, Света Петка која је присутна овде у на шем светом храму и која чује ваше молитве буде на помоћ, утеху, снагу да издржимо све терете овоземаљске  са лакоћом и вером у светитеље Божје који се моле за нас пред Престолом Божјим, и нека сво зло и све наше невоље молитвама Свете Петке буду снешене са нас на Господа, да Господ то прихвати, растера од анс све зле силе и демоне. Благослов Божји да буде на свима вама.

После Свете Литургије троструким опходом око храма и поменом за упокојене браћу и сестре, приложнике и ктиторе, пререзани су славски колачи које су припремили овогодишњи кумови породице Бунчић, Живановић, Маџаревић и Митровић као и  сестра у Христу, Анка.  Славске колаче данашњих свечара пререзали су наши свештеници док се славски тропар разлегао црквом. За кумство за наредну годину пријавили су се сви овогодишњи кумови и још један, будући кум, Станко Стефановић.

Прослављању храмовне славе на светој Литургији су присуствовали ученици основне школе „Вук Караџић“ са вероучитељем Николом Ерцегом, као и ученици основне школе „22октобар“. Ученици су се причестили светим Тајнама, учествовали у Литургији, за њима је цела црква понављала молитву Оче наш. Ученици су такође отпевали песму Источниче живоносни, величанствена слика у цркви. Придружили су им се чланови хора и сви верни на овом божанственом сабрању.

О свему се данас старао протојереј-ставрофор Слободан Радојчић, архијерејски намесник земунски.

Литургијксом сабрању и храмовној слави присуствовао је председник градске Општине Сурчин г. Стеван Шуша, многобројни верници ван Сурчина, сарадници и пријатељи цркве, уметнички фотограф г. Божидар Витас и г. Чедомир Вучковић, културни посленик.

 

З. Зец

Извор: Сајт “Епархија сремска”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *