Код Јерусалима откривена црква стара 1500 година

Израелски институт за старине објавио је у среду, 23. октобра 2019, важну вест о новом археолошком проналаску. Наиме, после трогодишњег напорног ископавања потпуно је откривена црква из византијског доба са спектуларним и добро очуваним мозаицима и фрескама. Локација ове цркве налази се на 10 миља западно од Јерусалима.

Откриће се сматра фасцинантним, али ипак тајанственим, приказује и неке грчке натписе, међу којима један гласи да је црквим посвећена „Славном мученику“, мада сам натпис не вели тачно на ког се мученика мисли. А не постоји ни други податак који би ближе указао на ког се мученика мисли.

Црквени комплекс од 1300 квадратних метара има ретко нетакнуту крипту у којој су можда биле похрањени мошти непознатог мученика којег спомиње грчки натпис са стране. Археолози сматрају да су хришћански поклоници користили ову цркву негде око 600. године по Христу. Пронашли су и задивљујуће подробан натпис у коме стоји да је византијски цар Тиверије II Константин финансирао проширење цркве. Мада се још не зна коме је црква посвећена, археолози верују да је могла бити посвећена значајној црквеној личности, јер ово је први пут да је тако добро сачувани споменик из тог периода уопште откривен у том крају.

И ово је једина византијска црква у овом подручју за коју постоји податак да јој ктитор византијски цар, што би значило да је црква била од веома великог значаја за хришћане у то време.

Извор: Сајт СПЦ 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *