Света Литургија у Гробљанској капели у Раковцу на дан Покрова Пресвете Богородице

Грађење капела при  манастирима на Фрушкој гори у 18.веку постаје уобичајено, такорећи правило.Капеле су подизане у оквирима конака и звоника, али и као самосталне грађевине при манастирима и монашким гробљима, што је и случај са капелом Дворског манастира Раковца.

Капела је саграђена на оближњем  гробљу и посвећена празнику којег дана прослављамо, празнику Покрова Пресвете Богородице. Само посвећење капеле  овоме празнику, је у директној вези са неговањем култа Богородице, у барокној епохи, а у наше крајеве је стигла преко  руске и украјинске уметности 17. и 18. века.

Капела је подигнута средствима раковачког пострижника хаџи Јоаникија, а по благослову митрополита Павла Ненадовића, такође пострижника овога манастира.

Зидање ове капеле је завршено 1.октобра 1751. године, а велико освећење је извршено 21. јула  1752.године. Капелу је осветио арадски епископ Синесије Живановић ( раковачки пострижник, а од ове године манастирска библиотека је понела његово име!).

Данас, у понедељак 14. Октобра 2019. године,  на празник Покрова Пресвете Богородице, на славу ове капеле, с почетком у 06:00 служена је Божанска Литургија и то под свећама, након 15. година. Богослужио је јеромонах Евгеније. Литургији су присуствовали верни са јеромонахом Варнавом, духовником манастира Раковца. И то беше величанствено узношење молитава Богомајци. У продужетку је одслужен парастос митрополиту Павлу Ненадовићу и свим раковачким пострижницима.  У плану је обнова Гфробљанске капеле. .

Другом светом Литургијом началствовао је намесник и духовник Манастира, јеромонах Варнава, у капели која се налази у конаку манастира. Капела је посвећена је  Светом  Василију Великом, где се и чува сам иконостас из Покровске капеле, а рад  је уметника Јанка Халкозивића и Василија Остојића.

З. Зец

Извор: Сајт “Епархија сремска”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *