Храмовна слава у Петроварадину

У храму Покрова Пресвете Богородице у Петроварадину је Литургијски прослављен  празник. Велики број верника се данас сабрао у овом “најмлађем” петроварадинском храму, који блиста од лепоте да учествује у Литургији којом је началствовао архимандрит Доситеј, духовник манастира Гргетек уз саслужење протојереја ставрофора Душана Колунџића, протојереја стврофора Милорада Симића, протојереја Јована Милановића, јереја Драгана Зорице и ђакона Николе Мићаковића.За певницом је био храмовни хор овај пут “појачан” предивним појањем монахиња манастира Грабово.

После  Литургије и Свете тајне причешћа, кренула је литија са иконом Покрова Пресвете Богородице и барјацима у опход око храма, а затим се приступило ломљењу славског колача и освештању жита. Изабран је и нови кум. За верни народ је у порти храма приређено послужење и окрепљење за Трпезом љубави. Скромно и као изненађење било је уручење икона Исуса Христа и Пресвете Богородице нашем брату Гоцију и сестри Ради као знак захвалности за све што су до сад урадили на обнови, уређењу и свакодневном ангажовању у храму. Иконе је на предлог оца Бранислава уручио архимандрит Доситеј уз лепе речи сећања на прве сусрете са братом Гоцијем и његово појање, наравно било је ту и суза радосница а за нас један догађај за памћење.
Занимљиво је да је после рукоположења и доласка на парохију ово оцу Браниславу Керечком прва храмовна Слава и то у храму који је посвећен Покрову Пресвете Богородице. Занимљиво је, јер све његове љубави и сва његова сазнања о Православљу су везана за манастир Мала Ремета, који такође празнује на овај дан. Занимљиво је што му је данас на Литургији началствовао отац Доситеј, који га познаје од дечачких дана и наравно ту су били и свештеници из Батајнице, где је отац Бранислав одрастао. Занимљиво је за нас мирјане, али ова “занимљивост” је управо резултат Божије промисли и што би рекли они који нешто знају – “није ово случајно”.
Текст и фотографије: г. Крсто Калинић
Извор: Радио “Српски Сион”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *