Патријарх српски г. Иринеј на слави београдске Покровске цркве

Његова Светост Патријарх српски Иринеј служио је данас, 14. октобра, на празник Покрова Пресвете Богородице, Свету архијерејску Литургију у београдској Покровској цркви у Кајмакчаланској улици на Звездари. Како је известио репортер Радија Слово љубве, Николај Сапсај, Покровска црква је била пуна верног народа који је дошао да молитвено прослави Богородичин празник и славу овог београдског храма изграђеног 1933. године. После Литургије, освештана је чесма у порти Покровске цркве. Домаћин овогодишње славе била је породица Пешић.

Претходне вечери, 13. октобра 2019. братство Покровске цркве је служило свечано бденије поводом храмовне славе. Бденијем је началствовао архијерејски намесник II протојереј-ставрофор Бранко Топаловић, а салуживали су му гости парохије протојереј Миодраг Нешић из Борче, јереји Иван Штрбачки парох у храму Св. Савеу Београду, Борјан Антић парох у храму Св.Тројице у Београду, Милош Марјанац парох у Буђановцима у Срему, и ђакони професори Богословије Немања Калем и Радомри Врућинић. За певницом су певали богослови из Богословије “Свети Сава” из Београда.

Уочи прославе храмовне славе, у четвртак 10. октобра су на куполу и звоник подигнути нови позлаћени крстови. По благослову Његове Светости Патријарха српског Г. Иринеја, после јутарњег Богослужења свештеници и ђакони Покровске цркве на челу са стрешином, протом Мирославом, извршили су освећење нових позлаћених крстова. Средства за позлату, поред великог броја парохијана, донирали су између осталих г. Зоран Вранић и г. Драгослав Стојановић, дугогодишњи чланови црвеног одбора овог храма. Подизање крстова на куполу и звоник поверено је предузећу које се бави изнајмљивањем аутодизалица “Беокран” из Београда, на челу са директором г. Гораном Карановићем и шефом возног парка г. Рајком Илијашевићем, који су камион-дизалицу дали као прилог, да би крстови били постављени на тако велику висину.

Извор: Радио Слово љубве

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *