Обележена слава архијерејског намесништва румског – Свети Јован Богослов

Сећајући се дивне успомене и  примера богољубља Светог апостола и еванђелисте Јована Богослова, свештенство српског православног архијерејског намесништва румског прославило је своју Крсну славу.

Данас, 9. октобра 2019. године, празновање је започело Светом Литургијом, у 9 часова и 30 минута, у храму Светог великомученика Георгија у Хртковцима. Светом Литургијом началствовао је архијерејски намесник и парох румски протојереј Сретен М. Лазаревић, уз саслужење више свештенослужитеља.

У препуном храму свештенослужитеља, вероучитеља, теолога и верног народа румског намесништва, данас су узнете молитве Господу и  Светом апостолу и еванђелисти Јовану Богослову, кога је и сам Господ Христос веома волео због његове савршене незлобивости. Божанска љубав Спаситељева према њему била је толико изузетна, да се и у светом Еванђељу каже за њега да је он „ученик кога љубљаше Исус“. И међу дванаесторицом апостола Господ га је издвајао као најизврснијег, односно једног од тројице најближих ученика којима је много пута откривао Своје божанске тајне.

О величини Светог Јована Богослова, у надахнутој беседи, казивао је и јереј Бранислав Мишковић нагласивши да нас Јован Богослов, апостол љубави, упућује својим животом и делима да љубимо једни друге јер смо ми деца Божија.

После Свете Литургије, старањем домаћина јереја Станка Тркуље, директора радија Епархије сремске “Српски Сион” била је уприличена трпеза љубави за сво свештенство и сав верни народ. Том приликом архијерејски намесник и парох румски протојереј Сретен М. Лазаревић, обратио се присутнима благодарећи Господу али и свештенству и домаћинима који су уприличили да на данашњи дан Богу молитве узносимо, као и свим данас сабранима на труду и љубави. Отац Сретен је истакао да би Крсне славе требале да буду својеврсни подсетници и моменти када треба да преиспитујемо себе колико смо се у протеклом периоду, од прошлогодишње до ове славе, трудили и радили, било да је реч о свештеничкој служби или некој другој, као и свако од нас који прославља Крсну славу да размисли шта је све принео у Литургији.

Све беседе свештенослужитеља са данашње прославе можете послушати на таласима радија „Српски Сион“ током сутрашњег дана, у више термина.

Текст и фотографије: Мирјана Босић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *