Света Литургија поводом Задушница у Саборном храму у Руми

У суботу 05. октобра 2019. године, када обележавамо Михољске задушнице, које су увек у суботу пред Михољдан, празник Преподобног Киријака Отшелника (29. септембра/12. октобра), у Саборном храму у Руми (Храм Силаска Светог Духа на апостоле,  у народу познатији као Грчка црква), Светом Литургијом началствовао је архијерејски намесник и парох румски, протојереј Сретен М. Лазаревић.

Након прочитаног Светог Јеванђеља, у надахнутој беседи, отац Сретен говорио је о значају данашњих Задушница и сећању на наше упокојене, о нашим ближњим и свима  који су овде живели у прошлим вековима и који су Господу принети, а којих се Црква Божја сећа увек, а нарочито на дан Задушница, када се моли за њихове душе (више о Задушницама и поштовању ближњих можете послушати и у емисији „Заједничарење“ у којој је, дан пред Задушнице, гостовао архијерејски намесник и парох румски, протојереј Сретен М. Лазаревић, на следећем линку: http://radiossr.net/radiossr/?p=34035).

Такође, отац Сретен нас је подсетио да се на Задушнице дели милостиња, а колико је то важно знају сви који су одавно упамтили речи Господа:

„Када чиниш милостињу, не труби пред собом, као што чине лицемери, да их хвале људи. Нека не зна левица твоја шта чини десница. И Отац твој који види у тајности, платиће ти јавно”. (Мат. VI, 2—4).

Који иште у тебе, подај му; и који хоће да узајми не одреци му (Мат. V, 42) Дај све у име Христа и братства ради.“

У Саборном храму препуном верника данас смо се сви молили Господу да обнови и непрекидно у нама обнавља памћење и сећање на покојнике, на све оне који су се упокојили у нади на Васкрсење и живот вечни.

Исто тако, помолили смо се и за себе и своје спасење, а да, у исто време, обновимо и љубав и сећање своје на све оне који почивају око овог храма и чекају судњи дан, када ће „Бог судити живим и мртвима и Царству његовом неће бити краја“.

Након Светог Причешћа служен је парастос свим упкојенима.

Ако у наша срца унесемо молитву и запамтимо да у Богу нема мртвих, да су у Њему сви живи, било они који су преминули било они који су још овде на земљи, на чега нас је данас у храму подсетио и отац Сретен, онда је сигурно да ће данашњи дан бити само увод у све оне који долазе па ћемо више поштовати све упокојене и свакодневно их се сећати.

Текст и фотографије: Мирјана Босић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *