Литургиjски прослављен Крстовдан у манастиру Велика Ремета

На празник Воздвижења Часног крста, 27. септембра 2019. године, Светом Литургијом у фрушкогорском манастиру Велика Ремета началствовао је архимандрит Стефан Вучковић, игуман манастира Велика Ремета.

Велики број верника учествовао је у Богослужењу и доста их се причестило.

У надахнутој беседи отац Стефан је говорио о данашњем празнику поручивши да је Крст симбол победе.

Отац Стефан као домаћин манастира се потрудио да све буде свечано и узвишено, и већ по устаљеном обичају позвао на заједничку Трпезу љубави, којој се радо одазвао велики број верника, у жељи да што пре учествују у духовним разговорима и послушањима.

Баш као што је и скривен у фрушкогорској тишини, и братство манастира је у тишини узносило своје молитве и речи топлине, које свачије срце додирну у жељи да се што пре врате овом манастиру. Било да се сетимо самог Богослужења, или игумана Стефана старешине овог манастира који не престаје да  изненађује ходочаснике својом добротом нудећи им и окрепљење, ракију, мед и орасе, поздрављајући се са сваким при одласку благосиљајући га, или етно-села поред манастира, реплике Витлејемске пећине са црквом изнад и рајским вртом… једно је сигурно, све то не може да се заборави као ни данашњи дан.

Свако је отишао из манастира размишљајући о Крсту на небу, изображеном од звезда, а око њега написано: “Овим знаком победићеш”. Размишљајући о  златним словима: ИС ХС НИКА, тојест Исус Христос побеђује, и о свему што се догађало.

И као што некад би велика радост и весеље код верних због повратка Крста Господњег, када ликоваху славећи распетог на крсту Христа, Цара славе, и поклањајући се подножју светог Крста Његовог, велика је радост и данас.

Текст и фотографије: Мирјана Босић

Извор: Радио “Српски Сион”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *