Етнографски музеј у Београду обележио 118 година постојања

У петак, 20. септембра 2019. године Етнографски музеј у Београду, прославио је 118. година самосталног рада. Тим поводом је на свечаности уприличеној у овом музеју додељена награда „Боривоје Дробњаковић“ за животно дело. Овогодишњи лауерати за укупан изузетан допринос у области етнолошке музеологије су постхумно додељени Живки Ромелић и Гордани Живковић. Награде су у њихово име додељене члановима њихових породица.

Поводом Дана музеја, приређена је и студијска изложба „А од родитеља… мираз – посебна женска имовина између традиције и савремености” чији је аутор музејски саветник Весна Душковић.

“Схватање брака под јаким је утицајем институционализованог брачног права, било обичајног, било религиозног или грађанског”, напомиње аутор Весна Душковић. Традиционални став средине јесте да сваки члан заједнице, мушкарац или жена, треба да ступи у брак, при чему је заснивање породице један од првих и најважнијих корака уклапања у ширу друштвену заједницу. Важност која се придаје склапању брака, односно венчању и свадби или свадбеном весељу, недвосмислено указују на положај овог комплекса обичаја. Од свих обичаја у животу појединца и шире друштвене заједнице он има највише јаван и комплексан карактер.

Извор: Радио “Слово Љубве”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *