Слава храма Сабора српских светитеља у Руми

На празник Сабора српских светитеља, истоимени храм у Руми окупио je многобројне вернике на својој храмовној слави, којој је претходило вечерње богослужење, 14. септембра 2019. године, као и концерт етно групе „Огањ“ из Сремске Митровице.

Данас, 15. септембра 2019. године, у препуном храму Сабора српских светитеља, након јутарњег богослужења уследила је Света архијерејска Литургија којом је началствовао протојереј-ставрофор др Драгомир Сандо, професор на Православном богословском факултету у Београду, а саслуживало му је више свештеника и ђакона. За певницом су били домаћини славе јереј Бранислав Мишковић и његов сабрат јереј Вујадин Савић, уз подршку румских богослова и вероучитеља.

Домаћини храмовне славе су се потрудили да све протекне достојанствено, баш како и доликује Сабору српских светитља – нашим најсветлијим ликовима, нашем узору, надахнућу и мери хришћанског идентитета и бића.

Зато смо сви данас спомињали Светог Саву, Арсенија, Саву II, Никодима, Јоаникија, Јефрема, Спиридона, Макарија, Гаврила, Евстатија, Јакова, Данила, Саву III, Григоријa, Кирилa, Јованa, Максимa и Никонa. Многи од њих подвизавали су се у Светој Гори, но сви беху “раби блази и вјерни, добри же дјелателије винограда Господња”.

Ове године, храмовној слави је кумовала породица Бејић из Руме.

Славски ручак у Светосавском дому и народни вишебој у порти храма употпунили су овај величанствени догађај на радост свих присутних а у славу Господа.

Текст: Мирјана Босић

Фотографије: Зоран Пурешић

Извор: Радио „Српски Сион“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *