Књижевна колонија „Рума 2019“

Трећом књижевном колонијом Рума још једном показује да је градска, грађанска средина, у којој је култура, нарочито писана реч, увек цењена и добродошла.

И трећу годину за редом Градска библиотека „Атанасије Стојковић, у оквиру своје манифестације – књижевна колонија, у наш град доводи и румској читалачкој публици омогућава сусрет са најугледнијим српским писцима, који иза себе имају низ квалитетних дела, бројна признања, који су добро оцењени и од критике и од стране шире јавности.

Директор Градске библотеке „Атанасије Стојковић“ Жељко Стојановић истиче да је циљ манифестације да репрезентује високе домете модерне српске књижевности, али и да допринесе томе да библиотеке буду живе, да не буду музеји књиге.

Управо због тога учесници књижевне колоније „Рума 2019“ врсни писци, песници и афористичари: Васа Павковић, Братислав Милановић, Божидар Пешев Стеван Тонтић, Јелена Ленголд, Александар Баљак, Слободан Зубановић и Дејан Алексић су обишли цео регион Срема, а поред нашег града организоване су књижевне вечери и у Сремској Митровици, Инђији, Старој Пазови и Сремским Карловцима.

„Публика је свуда са одушевљењем прихватила учеснике колоније, писце који представљају сам врх савремене српске књижевности, који су потврђени својим радом, квалитетом и који ће још дуго трајати на простору српске књижевности“, оценио је Стојановић и нагласио да су писци одушевљени Румом, њеним развојем, али и концептом саме колоније, те да ће круна бити зборник који ће наредне године бити штампан у коме ће се наћи радови учесника колоније и на задату и на слободну тему.

„Ту ће се видети колико је наш град и сам регион Срема био инспиративан писцима, баш као што о томе сведоче и зборници са прве и друге књижевне колоније“, рекао је Стојановић.

Румска публика је синоћ у читаоници Градске библиотеке уживала у сјајним стиховима учесника колоније. Сваки аутор се представио са по неколико песама најразличитијих жанрова, а поједини писци, попут Слободана Зубановића, ексклузивно се казивали стихове из књига које ће тек бити објављене у наредном периоду. Сјајно вече хумором је зачинио познати афористичар Александар Баљак, а његов афоризам „Да књига није спаљена, цео тираж би плануо“ један је од најомиљенијих међу учесницима колоније, открио је писац и вишегодишњи члан жирија за доделу НИН-ове награде, Васа Павковић.

Још увек необјављеним стихом Слободана Зубановића – „Не терај стих да се ничег стиди“, лајт мотивом књижевне колоније „Рума 2019“, спуштена је завеса на трећу манифестацију, коју Градска библиотека „Атанасије Стојковић организује уз подршку Општине Рума и Народне библиотеке Србије.

Извор: Сајт “Општина Рума”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *