СЕЋАЊЕ НА ЈУНАКЕ ЛЕГЕТСКЕ БИТКЕ

На пољу Легет недалеко од Шашинаца и Сремске Митровице покрај реке Саве, у суботу 7. септембра 2019. године уприличен је традиционални комеморативни скуп посвећен сећању на Легетску битку  у којој је 6. септемба 1914. године јуначки страдало или је рањено и заробљено више хиљада српских војника Тимочке дивизије првог позива. Они су форсирали реку Саву у намери да изврше напад на аустоугарску војску на територији Срема и омогуће српској војсци продор на другим тачкама фронта.

Обележавање 105. годишњице ове трагичне битке из Првог светског рата започело је служењем парастоса страдалима од стране свештенства Архијерејског намесништва сремскомитровачког, након чега су присутне делагације положиле венце код спомен костурнице официрима и војницима 13. пешадијског пука “Хајдук Вељко”.

Историчар Радован Срдић, аутор књиге о легетској бици надахнуто је говорио о историјским околностима и последицама знамените битке, наглашавајући готово надљудску храброст и одлучност српских војника у војевању са бројчано и технички надмоћнијим непријатељем. У име локалне самоуправе присутнима се обратио Зоран Мишчевић, помоћник Начелника за образовање, културу и спорт Града Сремска Митровица, као и Драгољуб Филиповић, председник Општинског удружења СУБНОР-а Неготин и гости из Велике Дренове код Трстеника. Њихов заједнички  закључак је да срспки народ мора сачувати сећање на пале Тимочане и друге подвиге српске војске у ослобођењу отаџбине.

У уметничком програму који је припремила Јасна Арбанас из Историјског архива “Срем” уз казивање Гордане Савчић учествовала је Етно група “Огањ”  из Сремске Митровице и певачка група из Велике Дренове.

 

Текст: г. Дејан Мостарлић

Фотографије: г.  Слободан Никшић

Извор: Радио “Српски Сион”

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *