„ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ“

У недељу 8. септембра 2019. године на Старом православном гробљу (Спомен гробљу) у Сремској Митровици обележена је 77. годишњица сећања на масовно страдање становништва Срема у свирепој усташкој  акцији спроведеној последњих  августа и почетком септембра 1942. године током Другог светског рата. Том приликом хиљаде невиних људи хапшени су и довођени на ово стратиште у највећем сремском граду где су после мучења, психичке и физичке тортуре стрељани и на друге начине уморени. Најбоља потврда томе јесте старшна цифра од 7950 жртава колико их је током рата страдало на овом месту. Међу њима је био и славни српски сликар Сава Шумановић .

Након Свете литургије којом је у капели Свете Петке на старом православном гробљу началствовао протојереј-ставрофор Саво Ракита, Архијерејски намесник сремскомитровачки са свештенством свих митровачких храмова уприличен је молитвени парастос за душе невино пострадалих жена, деце, стараца и војника. Обраћајући се окупљенима после одслуженог парастоса на коме су свештеници вином прелили хумке пострадалих, отац Саво је, преносећи молитвене поздраве Његовог Преосвештенства Епископа сремског Господина Василија позвао  на  вечно сећање и непрестану молитву  за  мученике убијене на овом светом месту „само зато шту су Срби и српскога рода“.

Као и сваке године, многобројне делегације положиле су венце на спомен обележје а потом је изведен пригодан уметнички програм Да се не заборави“ који је почео интонирањем државне химне, излагањем  историчара Огњена Петковића и представника сремкомитровачке локалне самоуправе. Овогодишњи програм припремила је Јасна Арбанас из Историјског архива „Срем“ а програм је водила Јована Нинковић – Стевић из Центра за културу „Сирмиумарт“ који је заједно са Архивом и Заводом за заштиту споменика културе један од организатора овогодишњег скупа уз покротељство Града Сремске Митровице. Пригодне музичке композиције изводила је  Етно група „Српски дом“.

 

Текст и звучни запис: г. Дејан Мостарлић

Фотографије: г.  Слободан Никшић

Извор: Радио “Српски Сион”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *