Спасовдан – освећење обновљеног храма у Белегишу

Храм Преноса моштију светог оца Николаја у Белегишу обновљен и освећен.

Епископ сремски Господин Василије и Епископ источноамерички Господин Митрофан извршили чин освећења обновљеног храма.

Епископ бањалучки Јефрем узносио молитве Господу у олтару.

За житеље сремског насеља Белгиш, данас је освануо историјски дан! Храм Преноса моштију светог оца Николаја засијао је пуним сјајем након вишемесечног уређења које је помогла општина Стара Пазова. Да дочекају Преосвећену господу епископе: сремског Василија, бањалучког Јефрема и источноамеричког Митрофана, скупило се и старо и младо, домаћини и гости, сви представници градске власти, представници републичке и покрајинске власти и посебно уважени представници Управе за сарадњу са Црквама и верским заједницама Владе Републике Србије – г. Томислав Бранковић (помоћник) са сарадницама.

Величанствен дочек је приређен данас. Коњаници Белегиша наступише први и за њима фијакери са архијерејима наше Цркве што донеше благослов данас у Белегиш. Најмлађи су данас у ношњама и са цвећем били и неизмерно стрпљиви чекајући да на њих дође ред да своје топле речи добродошлице изразе:

„Нека наше жеље као пламен сину

Наше Свете Цркве, духовноме сину

Владики нашем православном …

…Све ваше посете угодне су и славне

Нека вас прате Бог и Свети Сава,

добро нам дошли у Белегиш село,

да би нам све у Господу било срећно, здраво и весело..“

Белим платном посутим цвећем прошли су наши Епископи са свештенством, па деца а за њима верни народ. Црква се за трен испуни, звона најавише да је време да се служи Господу.

Прво је извршен црквени чин освећења храма којем је након вишемесечног уређења и обнове коју је помогла општина Стара Пазова, враћен сјај. Затим је служена Света Литургија којом је данас началствовао Епископ источноамерички Господин Митрофан уз домаћина Епископа сремског Господина Василија док је Епископ бањалучки Господин Јефрем узносио молитве у олтару.

Хор Свети Владика Николај Српски из Нове Пазове је појао песме хвале и славе Господу у пуном сазвучју са верним народом и свештенством. Запажамо да сваки пут хор под управом диригентице Тамаре Пајдић донесе нову радост и нове молитвене песме.

По благослову домаћина Преосвећеног владике сремског Василија наш драги гост Владика источноамерички Митрофан се обратио верном народу: „ У име Оца и Сина и Светога Духа! Ваша Преосвештенства, високопречасни и часни оци, драга браћо и сестре. Данас је велики дан у календару Цркве Христове, а то је Његово Вазнесење. И свакога дана, ми, драга браћо и сестре, прослављамо тај дан. Кад год исповедамо нашу веру као што смо данас исповедали , рекли смо Који се вазнео на небо и седи са десне стране Оца. Данас је тај посебан дан, четрдесети дан по Васкрсењу када се Господ вазнео…

Чули сте данас у Светом јеванђељу колико нас Господ благосиља и какав нам Господ благослов даје. Он нас стално благосиља! Колико Он благосиља нас када ми Њега проклињемо! Колико благосиља Он нас, када га псујемо! Колико благосиља Он људе који Њему зло чине! Колико благосиља Он људе неправедне! И све што Господ чини, увек чини из своје љубави… “

Епископ сремски Василије је прво поздравио браћу Архијереје и захвалио се што су узели учешће у овом историјском дану који је историјски, посебно за нашу децу и наша будућа поколења. Обновљеном светињом за коју знамо каква је била до пре непуних годину дана, ми смо обновили и себе, са надом да ћемо се окупљати у великом броју у овоме светоме храму.

Преосвећени владика Василије се посебно захвалио г. Ђорђу Радиновићу, председнику општине Стара Пазова, за предусретљивост према Цркви, који зна колико је неопходно бити доброделатељ на корист народа српског и наше Цркве.

Председник г. Радиновић са својим тимом запослених људи, у свакодневном раду исказује предусретљивост према потребама народа, и то не само у епархији сремској, него и другим епархијама Српске Православне Цркве, попут епархије славонске и епархије далматинске, чувајући веру нашу православну. У току је прикупљање средстава за обнову Саборног храма у Пакрацу за који је била организована донаторска вечера, а следе активности везане за помоћ храмовима Далматинске епархије, посебно Манастиру Крка поводом четири века Богословије.

Епископ сремски Господин Василије заблагодарио је и на подршци указаној према мисионарском раду и издавачкој делатности Српске Православне Цркве. Деца, полазници веронауке, на територији Општине Стара Пазова добијају бесплатно примерке Светосавског звонца. Господин Димитрије Стикић је својим присуством на овом светом сабрању потврдио сарадњу мисинарског часописа и Општине Стара Пазова.

Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве којим председава Његова Светост Патријарх српски Господин Иринеј, је на предлог Његовог Преосвештенства Епископа сремског Господина Василија, за исказани труд и рад на обнови светиња и рада на Њиви Господњој, одликовао г. Ђорђа Радиновића председника општине Стара Пазова, Орденом Светог Саве који му је данас уручен у Храму Преноса моштију светог оца Николаја.

За труд и несебичан рад у градитељству и мисионарењу старешина Храма, јереј Ђорђе Ковљен је унапређен у звање протонамесника.

После Свете Литургије извршен је опход око Храма а затим је славски колач у храму пререзао Епископ источноамерички Господин Митрофан.

Данас су Свету Литургију саслуживали: протојереј-ставрофор Миле Јокић (архијерејски намесник старопазовачки), протојереј Борис Милинковић (архијерејски намесник сремскокарловачки), протојереј Миодраг Лујић парох старопазовачки, протојереј Миле Станковић парох инђијски; јереј Слађан Видаковић парох старобановачки и јереј Александар Класнетић парох новобановачки; протођакон Владимир Руменић (Архиепископија београдско-карловачка) и епархијски ђакон епархије сремске Слободан Вујасиновић.

Светом сабрању присуствовали су представнции Војске Србије са војног аеродрома у Батајници са војним свештеником Предрагом Докићем.

***

Прва црква саграђена је 1731. године на брегу Дунава у периоду када је на овом простору живело 240 домаћинстава. Дунав је мењајући ток оштетио стару цркву, те се јавила потреба за изградњом новог храма, а која је почела 1924. године и завршена 1926. године, када је храм освештан од стране тадашњег Патријарха Димитрија. Храм је изграђен у преовлађујуће византијском стилу и представља један од највећих храмова у Епархији сремској. Храм поседује вредну колекцију црквених књига за богослужење које су претежно руског издања, и датирају из 1776. године. Од осталих вредних ствари може се поменути и путир из 1776. године, као и посуда за мироносање из 1804. године.
Зорица Зец

20150521_090010-150x150

20150521_103812-150x150

20150521_105121-150x150

20150521_115110-150x150

20150521_120946-150x150

20150521_121146-150x150

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *