У Старом Расу прослављено 10 векова Рашке епархије и 800 година СПЦ

Епархија рашко-призренска и косовско-метохијска је 7. и 8. септембра 2019, у Цркви Светих апостола Петра и Павла код Новог Пазара, обележила два значајна јубилеја, хиљаду година од првог писаног спомена Рашке епархије и осам векова самосталности СПЦ. Како је известила Тв Храм, Свету архијерејску литургију служили су Митрополит црногорско-приморски Амфилохије, Епископи: рашко-призренски Теодосије, жички Јустин, полашко-кумановски Јоаким, милешевски Атанасије и захумско-херцеговачки Димитрије, а Литургију су својим појањем пратили ученици Призренске богословије.

Како је пренела Митрополија црногорско-приморска, у литургијској беседи Владика Јустин је казао да је ово дан велике радости јер су се спојила ова два јубилеја наше Цркве и то су догађаји који нама православнима дају могућност да се радујемо, јер и апостол Павле каже: Радујте се у Господу свагда, и опет велим: Радујте се!  Он је нагласио да је наша вера, вера радости и светлости, вера наде у оно што нам је Господ обећао.

Након благосиљања и резања славског колача, Епископ рашко-призренски и косовско-метохијски г. Теодосије заблагодарио је својој браћи архијерејима, свештенству, монаштву, верном народу, који су се сабрали да покажу да смо сви једно тело Христово – Црква Божија и да овде потврдимо свој завет Богу да смо народ опредељен за вечни живот. Владика је посебну благодарност исказао Свјатјејшем Патријарху српском г. Иринеју који је имао намеру, али није могао да буде овде, на овом светом месту, као и Митрополиту Амфилохију који их, како је истакао, „стално посјећује, кријепи, утврђује на путу једином који води ка Христу, вјечном животу“.

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије је истакао да у Цркви Светих апостола Петра и Павла овај сабор траје од времена Свете браће Кирила и Методија и наставља се кроз векове. Подсетио је да су у овој цркви одржавани велики сабори још за вријеме Светога Симеона и Светога Саву, да се у њој крстио Свети Сава, Свети Стефан Првовенчани и деца Светог Симеона и Свете Ане, који су се у њој примили монашки постриг. Митрополит је казао да је Црква Светих Петра и Павла мајка црква свих цркава које је градио народ Божји, српски, кроз векове. Мајка црква и Студенице и Жиче, Пећке Патријаршије и Дечана, Мораче и Грачанице, и свих других наших храмова широм васељене.

Снимци беседа су на линку:

http://mitropolija.com/2019/09/08/u-starom-rasu-proslavljeno-10-vjekova-raske-eparhije-i-8-vjekova-samostalnosti-spc/

Извор: Радио “Слово љубве”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *