Успење Пресвете Богородице у манастиру Раковац

Торжественом Литургијом у манастиру Светих бесребреника Козме и Дамјана у Раковцу, прослављен је празник Успења Пресвете Богородице.
Светом Литургијом, у среду 28. августа 2019. началствовао је јеромонах Варнава, духовник манастира уз саслужење јеромонаха Евгенија, сабрата овог манастира.
Певницом је руководио дипл. теолог Ђорђе Милидраг.
Верни су са игуманијом мати Гаврилом и мати Софијом, одговарали на Литургији.
Празничну проповед произнео је отац Варнава који је укратко казао житије Пресвете Дјеве Марије, Богородице, посреднице нашег спасења.
Богородица је поживела је још доста дуго после Вазнесења Сина свог. Док је умирао на крсту, Син њен, Исус Христос на чување ју је предао Светом Јовану Богослову. У његовом дому, на Сиону, живела је Пресвета, Преблагословена, у непрестаној молитви ишчекујући дан када ће отићи Сину свом.
Отац Варнава је казао да је Богородица непрестано са нама :
„И данас, овде са нама је Пресвета Богородица, браћо и сестре, као што је у свим храмовима, помаже и вољнима и невољнима, свима који траже помоћ Божју и Сина њеног.
Верујем да нема тог хришћанина који се бар једном дневно не сети Богородице и призове је у помоћ.
Треба непрестано да се браћамо за помоћ, Пресветој Богородици, како би нам услишила молитве…
Немојте заборавити браћо и сестре да се увек обратите Богородици…“
Богомајка је својим молитвама, саветима, кротошћу и трпељивошћу помагала светим апостолима у ширењу Божје речи, те је на нама да и ми чујемо Божју реч и сабирамо се у својим богомољама.
Данас су пуни српски манастири и цркве. Манастир Светих Козме и Дамјана током читавог дана посећивали су верни из неколико Епархија наше Свете Цркве, из расејања, из Немачке.
З. Зец

Извор: Сајт “Епархија сремска”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *