Србија на Међународном сајму књига у Пекингу: у знаку великих годишњица

На овогодишњем Међународном сајму књига у Пекингу, који се одржава од 22. до 26. августа, Србија ће наступити на свом националном штанду, саопштило је Министарство културе Србије. Кроз низ програма и публикација биће представљени српска књижевност, издаваштво и култура. Представљање, као и ова година у српској култури, протећи ће у знаку низа значајних годишњица. Главне теме овогодишњег наступа су 810. годишњица од настанка Студеничког типика Светог Саве, знаменитог списа уграђеног у темеље српске цркве, државе и културе, као и 800. годишњица од стицања српске црквене самосталности.

Биће обележено и више важних годишњица великих српских писаца: навршава се 90 година од рођења и 10 година од смрти Милорада Павића (1929–2009), 90 година од рођења Александра Поповића (1929–1996), 30 година од смрти Данила Киша (1935–1989), 70 година од смрти Растка Петровића (1898–1949), 120 година од рођења Радета Драинца (1899–1943)… Стота је годишњица од објављивања прекретничке збирке песама Лирика Итаке (1919–2019) Милоша Црњанског.

Специјални гости на штанду Србије биће професор Пенг Јучао и студенти српског језика на Универзитету за стране језике у Пекингу, као и савремени српски песник Петар Матовић.

На овој великој смотри књиге Србија и њена култура посебно ће бити представљене двема специјалним публикацијама на енглеском и кинеском језику. У посебном издању Националне ревије „Србија“ на енглеском језику (Serbia at Beijing Book Fair 2019), поред главних тема наступа у Пекингу, велика пажња посвећена је српско-кинеским културним везама, перцепцији Кине у српској књижевности XX века (Црњански, Павловић, Раичковић, Попа, Д. Андрић, Албахари…), а представљени су и савремени српски књижевници Љубивоје Ршумовић и Тања Ступар Трифуновић.

Дизајн штанда, продукцију пратећих публикација и укупан креативни концепт наступа Србије у Пекингу урадили су „Принцип Прес“ и Национална ревија „Србија“.

 

Извор: Министарство културе Србије

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *