Преображење Господње у Обрежу

Велики празник Преображења Господњег, сећања и светолитургијског прослављања јеванђељског догађаја када се Господ наш Исус Христос у домостроју нашега спасења преобразио и показао своју божанску славу пред своја света три ученика и апостола Петром, Јаковом и Јованом, свечано и торжествено је прослављен овога 2019. лета Господњег као храмовна и сеоска слава у доњесремском селу Обрежу.

У навечерју празника служено је празнично вечерње богослужење са петохлебницом са почетком у 18 часова. Овим богослужењем началствовао је старешина и духовник манастира Светог апостола и јеванђелисте Марка јеромонах Дамаскин (Тотић) уз саслуживање јереја Предрага Михајловића, пароха купинског и јереја Милана Главашевића, пароха попиначког и сибачког. Лепоти празничног богослужења допринели су г. Жарко Рокнић, г. Марко Ракић, студент богословског факултета, Гордана Божић, јереј Слободан Мицић, парох обрешки и сав окупљени верни народ, како из Обрежа тако и из околине. На крају богослужења, присутнима се обратио јеромонах Дамаскин празничном беседом, честитавши домаћинима славу и  позвавши све на угледање на Господа и  на неопходни преображај наших живота уколико желимо наследити Царство небеско и бити синови и кћери Божије. Пригодно послужење за присутне учињено је у храмовној порти и парохијском дому.

На сам дан празника служена је Света Литургија са почетком у 9:30 ч. Светом Литургијом началствовао је протојереј – ставрофор Јован Веселиновић, парох у пензији уз саслуживање јереја Слободана Мицића, пароха обрешког. Богу угодне светолитургијске песме узносили су за певницом  г. Жарко Рокнић, г. Марко Ракић, студент богословског факултета, Гордана Божић као и мноштво верног народа присутног у Светом храму. Празничну беседу одржао је протојереј – ставрофор Јован Веселиновић, говоривши о смислу овога великог дана и празника, обрадовавши се видно напредујућем броју домаћег верног народа на храмовној слави и честитавши домаћинима славу а и свима присутнима празник. Након заамвоне молитве, освештано је грожђе а након Свете Литургије учињена је славска литија око Светог храма и освећење славских колача и кољива. Славкој литији придружили су се протојереј Богдан Михајловић, парох у пензији, протојереј Александар Урумовић, парох ашањски, јереј Предраг Михајловић, парох купински, јереј Милан Томашевић, парох огарски, јереј Саша Милијашевић, парох доњотоварнички, јереј Ненад Катић, парох петровчићански и јереј Велибор Симић, парох крњешевачки. Овогодишњи кумови храмовне славе биле су породице г. Момчила Орловића, г. Јована Тодоровића, г. Милана Божића, г-ђице Јелене Крсмановић, г. Данијела Митровића, г. Илије Маријана, г. Зорана Диклића и г. Срећка Одобашића. За наредну годину кумови остају исти уз још две нове кумовске породице г. Миладина Јовановића и г. Андрије (Слободана) Пошарца.

По одласку на центар села учињен је помен пострадалим обрешцима у свим ратовима до наших дана. Трпеза љубави настављена је и служена у свечаној сали „Ренесанса“ (бивша Арена) у Обрежу трудом и жртвом кумова храмовне славе, верног народа и домаћег пароха.

Приредио: јереј Слободан Мицић, прив. парох обрешки

Извор: Сајт “Епархија сремска”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *