Преображење Господње у обновљеној цркви Свете Петке у Бољевцима

На дан Преображења Господњег, у обновљеној цркви Свете Петке у Бољевцима, божанском Литургијом началствовао је старешина цркве, протојереј-ставрофор Драган Гвозденовић.

Пред красотом цркве која ове године  пуни 219 година, свако може само да застане и задиви се, знајући каква је црква до пре четири године била, кад је и почела њена обнова. Постављено је подно грејање и урађен мермерни под, унутрашњост храма је окречена у бело. О радовима на обнови, које је благословио Епископ сремски г. Василије, стара се отац Драган.

У славу осам векова самосталности Српске Православне Цркве и у славу предака који су подигли овај велелепни храм чија је заштитница Божја угодница којој се клања васцели православни род – Света Петка, ово покољење достојно се одужује обновљеним храмом у Бољевцима.

Верни су се причестили Телом и Крвљу Христовом. Прота Драган је у празничној проповеди тумачио данашње Јеванђеље у којем  су апостоли откривењем Светога Духа чули разговор Господа са Мојсијем  и Илијом разумевајући да се разговор води о добровољном страдању Христовом. Слушајући тај разговор, ученици стајаше с трепетом, наслађујући се у исто време гледањем Божанске славе, колико то беше могуће за њихове телесне очи. И сам Господ је ученицима Својим показао од Своје славе онолико колико то може видети природа човечја.

Прота Драган је вернима казао да нека се и срца и ум и очи и уши наше отворе за Господа и за науку Његову, онако како се то Апостолима отворише на дан безграничног излива Божанскога сјаја на гори Тавору.

 

Обнова храма Свете Петке

Увек спомињемо почетак радова, 2015. године када је извршена замена оштећених и трулих носивих дрвених конструкција, поновно покривање црепом. Иницијативу је средствима дала Управа за сарадњу Црквама и верским заједницама, захваљујући директору Управе др Милети Радојевићу и тадашњем помоћнику др Томиславу Бранковићу. У истој години извршена је санација влаге, обијање зидова и припрема за под који ће се поставити.

Радови се финансирају из средстава које Црква у Бољевцима обезбеђује по основу земље која јој је враћена реституцијом и уз свесрдну подршку Општине Сурчин.

Током 2016. извођени су радови на спољашњој фасади, од августа до септембра. Урађена је капела за паљење свећа у чијем саставу је и продавница за потребе верника. Свештенички дом је у потпуности обновљен. Радове на обнови храма, спољашњој и унутрашњој, изводи мајстор Борко Петковић из надалеко познате Црне Траве са својом екипом; познат је као извођач радова на бројним црквеним објектима широм Епархије сремске.

У наставку обнове храма предвиђена је рестаурација иконостаса, израда нових столова, као и ограђивање црквене порте.

 

Извор: Сајт “Епархија сремска”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *